'
Soykırım suçlarının inkârına 1 yıl
hapis ve 45 bin
Euro para cezası' öngören tasarı, gelecek hafta
Fransa Meclisi'nde görüşülecek. Daha önce
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Bu tasarı ben
cumhurbaşkanı olduğum sürece geçmez." sözü veren
Sarkozy,
seçim öncesinde bu taahhüdünden çark etti. Soykırım iddialarını inkâr suçu daha önce 2006'da
Fransız Meclisi'nde kabul edilmiş, Sarkozy Senato'da onaylanmasını engellemişti.
İktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya
Milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan tasarı, Yasalar Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarının 19-22
Aralık tarihleri arasında Fransız Milli Meclisi Genel Kurulu'nda oylanması bekleniyor. Sarkozy'nin
destek verdiği tasarının UMP'nin çoğunlukta olduğu mecliste kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Tasarı mecliste kabul edilmesi halinde Senato'nun onayına sunulacak. Muhalefetteki Sosyalist Parti'nin çoğunluğu ele geçirdiği Senato'da tasarının seçimlerden önce oylanıp oylanmayacağı ise belli değil.
Ermeni diasporasına söz veren Sosyalistlerin de tasarıya onay vermesi halinde cumhurbaşkanının onayına sunulacak.
Türkiye'nin
Paris Büyükelçiliği, dün yaptığı yazılı açıklamada,
iktidar partisi UMP'nin tavır değişikliğini eleştirdi. Açıklamada, mayıs ayında Senato'da oylanan 'soykırım'ı inkâr
yasa teklifinin UMP tarafından engellendiği hatırlatılırken, "
Türk Büyükelçiliği, benzer bir tasarının Milli Meclis Yasalar Komisyonu'nda iktidar partisi tarafından onaylanmasını şaşkınlıkla karşılamakta ve bu tavır değişikliğinin Fransa'nın iç siyasi takvimiyle bağlantısını sorgulamaktadır." denildi.
Sarkozy, 2007 seçimleri öncesinde 500 bin nüfuslu Ermeni diasporasına soykırım iddialarını inkâr suçunu yasalaştırma sözü vermişti. Ancak iktidara geldikten sonra Türkiye-Fransa ilişkilerini göz önünde bulundurarak sözünden vazgeçmişti. Sarkozy, daha sonra Başbakan Erdoğan'a 2006'da Fransız Meclisi'nde kabul edilen tasarıyı Senato'dan geçirmeyeceğine dair garanti vermişti. Bu sene mayıs ayında Senato'da yapılan oylamada sözünü tutarak inkâr yasa tasarısına karşı çıkan Sarkozy, 5 ay sonra tasarıyı Meclis gündemine getirdi. Anketlerde Sosyalist rakibi François Hollande'ın gerisinde yer alan Sarkozy'nin seçim öncesi diasporanın oylarını kazanmaya çalıştığı iddia ediliyor.
Haftalık haber dergisi Marianne'ın iddiasına göre Sarkozy,
Ermenistan ziyaretinin ardından iktidar partisi UMP yöneticileriyle seçim öncesinde inkâr yasası çıkarılması konusunu görüştü. Parti içinde
Meclis Başkanı Accoyer başta olmak üzere bazı vekillerin muhalefetine rağmen Sarkozy, tasarı için talimat verdi. Sarkozy'nin Sosyalist Parti
cumhurbaşkanı adayı François Hollande'ın Fransa'daki Ermeni diasporasına inkâr yasa tasarısını geçirme sözü vermesi nedeniyle tasarıyı seçim öncesinde Fransız Meclisi'ne getirdiği kaydediliyor.