Gürcü makamlar iddiaları yalanladı.
Rusya’nın güney bölgelerinde 3 yıldır devam eden salgın sebebi ile 440 binden fazla
domuz itlaf edildi.
Moskova’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Onişenko,
Afrika domuz vebasının
Gürcistan’dan geldiğini belirtti. Rus sağlık üst düzey yetkilisi, “Domuz vebası bize Gürcistan’dan geldi. Önce Osetya’ya, sonra da Krasnodar ve Stavropol bölgelerine ulaştı. Vebanın suni olarak sokulduğunu gösteren belirtiler var. Bu
ekonomik sabotajdır, 3 yıldır Krasnodar bölgemiz durumdan kurtulamıyor.” şeklinde konuştu.
Onişenko, söz konusu domuz vebasının fazla yayılmaması için gereken önlemlerin alınmasını talep ederek, “Bunun için elimizden gelen her şeyi yapmamız lazım.” dedi.
Onişenko’nun açıklamalarına ilerleyen saatlerde Tiflis’ten
yanıt geldi. Gürcistan
Tarım Bakanı Bakura Kvezereli, “Bu açıklamalar asılsız ve siyasi karakter taşımakta.” eleştirisini getirdi. Gürcü parlamenter David Darçiaşvili de, “Bunlar zaten zor olan ikili ilişkileri daha da gerginleştiriyor.” yorumunda bulundu.
Rus
Ria Novosti ajansı, 2007 yılından bu yana Rusya’nın 24 bölgesinde Afrika domuz vebasının tespit edildiğini ve yaklaşık 440 binden fazla domuzun itlaf edildiğini de belirtti.
Afrika domuz vebası olarak da bilinen
hastalık ilk kez 1903’te tespit edildi. Evcil ve yabani hayvanlarda görülebilen hastalık, hasta olan hayvandan diğer hayvanlara rahat geçebiliyor. Virüsün insanlar üzerinde olumsuz etkisi bulunmuyor.
CİHAN