ABD Başkanı
Barack Obama'nın,
Kuzey Kore'nin gelecek ay fırlatacağını duyurduğu uzun menzilli
füze nedeniyle gerginliğin arttığı bir dönemde
Güney Kore'yi
Kuzey Kore'den ayıran Askerden Arındırılmış Bölgeyi ziyaret edeceği bildirildi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın söz konusu ziyareti 25
Mart Pazar günü yapacağı duyuruldu.
Beyaz Saray
Ulusal Güvenlik Konseyi
Asya Direktörü Daniel Russel, Askerden Arındırılmış Bölge'nin Kore yarımadasında demokrasinin cephe hattı olduğunu belirterek, ''ABD Başkanı'nın ABD ve
Güney Kore askerlerini görmek ve teşekkür etmek amacıyla buraya yapacağı ziyaret çok yerindedir'' diye konuştu.
Nükleer maddelerin teröristlerin eline geçmesini önlemeye yönelik uluslararası bir zirveye katılmak üzere Güney Kore'nin başkenti Seul'e 3 günlük bir ziyarette bulunacak olan Obama'nın gezisinin ilk gününde, 60 yıl önce yapılan Kuzey Kore-Güney Kore savaşından beri Güney Kore'de konuşlanan yaklaşık 28 bin 500
Amerikan askerini ziyaret edecek.
Başta ABD,
Japonya ve
İngiltere olmak üzere ilişkili pek çok
ülke, Kuzey Kore'nin gelecek ay içinde uzay yörüngesine uydu yerleştirmek amacıyla bir
uzun menzilli füze fırlatılacağını ilan etmesinin ardından yaptıkları açıklamada, bunun diplomatik çabalar için bir tehdit olacağını bildirdi. Söz konusu ülkeler Kuzey Kore'nin bu girişiminin, uzun menzilli füzelerde de aynı teknolojinin kullanıldığı gerekçesiyle, BM'nin nükleer silahlar ve füze faaliyetlerine getirdiği yasağın ihlali olacağı uyarısında bulundu.
-
Japonya önleyici füze konuşlandırmaya hazırlanıyor-
Bu arada Kuzey Kore'nin yapacağı uzun menzilli füze denemesi öncesinde Japonya'nın karadan ve denizden fırlatılan önleyici füzeler konuşlandırmaya hazırlandığı bildirildi.
Japonya
savunma yetkililerinin açıklamalarıyla Japon basınında yer alan haberlerde, Kuzey Kore füzesinin Japon hava sahasını ihlal etmesi durumunda füzenin vurulması seçeneğinin devre dışı bırakılmadığı belirtildi.
Japonya
Savunma Bakanı Naoki Tanaka bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin Kuzey Kore'nin füze denemesi sonucu ortaya çıkacak beklenmeyen olaylara, destroyerlerin harekete geçirilmesi ve hareketli füze rampalarının konuşlandırılması seçenekleri de dahil olmak nasıl karşılık verileceği konusunun değerlendirildiğini söyledi.
Tanaka, konuşlandırmaların üzerinde çalışıldığını belirterek konu hakkında daha fazla yorumda bulunmayacağını belirtti.
Buna karşın Japon savunma yetkililerinin yaptığı açıklamalar ve Japon medyasında yer alan haberlerde, AEGIS adı verilen entegre donanma muharebe sistemleriyle donatılmış 3 destroyerin
Büyük Okyanus ve Doğu Çin Denizi'ne gönderilmesinin ve Kuzey Kore'nin fırlatacağı roketin uçuş yolu üzerindeki Okinava bölgesindeki adalara hareketli füze rampalarının konuşlanmasının kuvvetle muhtemel olduğu bildiriliyor.
Kuzey Kore'nin
batı sahilinden 14-16
Nisan tarihleri arasında fırlatılacak Unha-3 füzesinin Okinava bölgesinin bazı kısımları da dahil olmak üzere Japonya'nın batısındaki hava sahasından geçmesi bekleniyor.