İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB
terör örgütleri listesinde bulunan
A haberleri'>ETA,
İspanyol ve
Fransız hükümetleriyle "doğrudan
diyalog" için bir delegasyon oluşturdu.
İspanya'da 2010 Eylül'ünde
ateşkes ilan eden ve 2011 Ocak ayında bunu kalıcı, genel ve uluslararası gözlemciler tarafından geçerliliği doğrulanabilir duruma çevirip,
silahlı faaliyetlerini bırakma kararı alan ETA, Bask bölgesinde kalıcı bir çözüm için İspanyol ve Fransız hükümetlerine "zaman geçirmeksizin" üçlü doğrudan diyalog çağrısında bulundu.
Fransız haber ajansı AFP aracılığıyla
bildiri yayınlayan ETA, "Bask'taki mevcut durumun kimseye fayda sağlamadığını ve bu durumu uzatmanın yeni önyargılar oluşturacağını" savundu.
Son yıllarda
Avrupa'da birçok değişim olduğundan, bazı eski sorunların çözülmesine rağmen yeni sorunların çıktığından bahseden ETA, "Bask'taki çatışmanın adil, demokratik ve kalıcı çözümü için başlayacak bir süreci Avrupa toplumunun ve onun kurumlarının
teşvik etmesi ve desteklemesi gerektiğini" öne sürdü.
İSPANYA'DAN JET YANIT
ETA'nın çağrısına İspanyol hükümetinden jet
yanıt geldi. İspanya İçişleri Bakanı Fernandez Diaz, "
Hükümet,
terör örgütü ile ne müzakere etti, ne ediyor, ne de edecek" dedi.
Mecliste konuşma yapan Diaz, "Silah bırakmak için diyaloğa gerek yok" diyerek, "ETA'nın artık İspanyolların yaşamlarını ve hükümetin adımlarını şartlandıracak konumda olmadığını" ifade etti. Diaz, ETA'nın kendini feshetmesi veya silah bırakmasını doğrulamak için uluslararası gözlemcilere gerek olmadığını, bunun için İspanyol polis ve jandarmasının yeterli olacağını söyledi.
'ETA'DAN BEKLENEN KENDİNİ FESHETMEK'
Bask özerk yönetiminin içişlerinden sorumlu üyesi Rodolfo Ares de ETA'nın İspanyol ve Fransız hükümetlerine yaptığı doğrudan diyalog çağrısıyla bu kurumları şartlandırma niyetinde olduğunu ve bunu asla kabul edemeyeceklerini söyledi. Ares, ETA'dan tek beklenenin örgütü feshetmek olduğunu yineledi.