Hükümet emriyle gerçekleştirilen
operasyonda,
Sovyetler Birliği'ne ait son
model bir hidroakustik
iletişim santralini gizlice ele geçiren
İngiltere, daha sonra cihazı üzerinde araştırma yapılmak üzere
ABD'ye göndermiş.
Conqueror adlı
denizaltı mürette
batı tarafından gerçekleştirilen operasyonla ilgili bilgiler, ünlü belgeselci Stuart Prebble tarafından toplanarak kitap haline getirildi. Secrets of the Conqueror: The Untold Story of Britain's Most Famous Submarine (Conqueror'un sırrı: Dünyanın En Ünlü
Denizaltısının Bilinmeyen Hikayesi) adlı kitap için Prebble, ayrıca denizaltı mürettebatıyla da görüşmüş.
BELGELERDE "ÇOK GİZLİ" İBARESİ VAR
The Telepragh gazetesine açıklamada bulunan Prebble, 2 yıl önce
İngiliz Savunma Bakanlığı'na
yardım için başvurduğunu söyledi. Prebble, "8 aylık bir düşünme sürecinden sonra "red" cevabı aldım. Ancak yapacağım işe de engel olmayacaklarını ifade ettiler" dedi.
Soğuk savaş yıllarının başlangıçta, '
Küba ve Berlin'de tanklar ve raketler üzerinde yaşandığının söylendiğini' ifade eden ünlü belgeselci, "Ancak, en tehlikeli ve en gizli görevler denizlerin derinliklerinde yaşandı. Barent Denizi'nde gerçekleşen Barmaid operasyonu hakkındaki belgelerin bir çoğunda hala çok gizli ibaresi bulunuyor" ifadelerini kullandı.
70'Lİ YILLARDA SOVYET DONANMA TEKNİĞİ ABD'DEN ÜSTÜNDÜ
1950 ve 60'lı yıllarda İngiliz ve
Amerikan Donanma tekniğinin ileri seviyede olduğunu ifade eden Prebble, 70'li yıllarda durumun Sovyetler birliği lehine değiştiğini ve özellikle Sovyet denizaltılarının mükemmelliğinin Batı İttifakını endişelendirmeye başladığını söyledi.
OPERASYON, SON MODEL SOVYET TEKNOLOJİSİNİ ELE GEÇİRMEK İÇİN YAPILDI
Prebble şöyle devam etti, "Yeni Sovyet teknolojisini öğrenmek amacıyla 1982 yılında İngiliz Hükümeti deniz altı personeline, Barent Denizi'nde bulunan son model Hidroakustik iletişim santralini ele geçirme emrini verdi. Ancak
istasyon çekme halatlarla,
trol teknesi kılığında kamufle edilmiş Sovyet istihbarat gemisine bağlıydı. İngilizlerle
işbirliği içinde olan Amerikalılar, Conqueror denizaltısına kalın halatları kesebilecek özel bir alet yerleştirmişlerdi."
ŞAFAK VAKTİ OPERASYON
Operasyonun Ruslar tarafından fark edilerek herhangi bir infiale yol açmaması için, aletin kendi kendine koptuğu izlenimi verilmesinin planlandığını belirten Prebble, "Bir ağustos sabahının
erken saatlerinde, deniz altı karanlıkta gemiye olabildiğince yaklaştı. Daha sonra kesici alet birkaç dakika içinde 7,5 cm kalınlığındaki halatı kesti ve ardından deniz altına daldı. Daha sonra
kaptan, balıkadamlara aleti deniz dibinden alıp getirmeleri için emir verdi. Conqueror, cihazla birlikte üsse döndükten sonra, alet bir helikopterle Amerika'ya gönderildi. Kısa bir süre sonra ise denizaltı personeline Pentagon'dan gizlice teşekkür edildi" şeklinde konuştu.
DENİZALTININ SİCİLİ BOZUK
Diğer yandan Conqueror denizaltının bilinmeyen bir yanı daha var. 2
Nisan 1982 yılında
Arjantin, İngiliz sömürgesi olan Falkland adalarını işgal edince İngiltere, Arjantin'e karşı savaş açmıştı.
Savaş sırasında Conqueror denizaltısı, 2
Mayıs günü Arjantin'e ait A.R.A. General Belgrano adlı savaş gemisine iki adet torpido atmış ve bunun sonucunda da 323 kişi hayatını kaybetmişti.
CİHAN