Tartışmaların merkezinde iç istihbarat konumundaki
Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) yer alıyor.
Nasyonal Sosyalist yeraltı örgütünün (NSU) ortaya çıkmasından bir hafta sonra aşırı sağcılarla ilgili
belgelerin BfV tarafından
imha edildiği belirlenmişti. Teşkilatın Başkanı Heinz Fromm
istifa mektubunu sunmuştu. Konuyla ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.
İçişleri Bakanlığı'nın en az 25 dosyayı imha ettiği anlaşıldı. Skandal, Neo
nazi cinayetlerini aydınlatmak için
Alman Meclisi'nde kurulan
Araştırma Komisyonu'nun dünkü özel
oturumunda da gündeme geldi.
Araştırma
komisyonunun dünkü özel oturumunda, geçen yılın kasım ve aralık aylarında en az 19 belgenin, 2012'de ise 6 belgenin yok edildiği belirlendi. Komisyon Sosyal Demokrat Partili üyesi Eva Högl, dosyaların imha ettirildiği haberlerini doğruladı. Högl, NSU üyelerinin ele geçirilmesinden 10 gün sonra, bakanlığın aşırı sağcıları takip eden istihbarat muhbirlerine ait 6 dinleme protokolünün yok edilmesi talimatı verdiğini açıkladı. Olayı 'skandal' olarak nitelendiren Högl, bu gelişme ile tahkikatın çok daha farklı bir boyut kazandığını savundu.
Federal İçişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü de belge imhası bilgisinin doğru olduğu kaydetti.
Sözcü, imha edilen belgelerin NSU ile ilgisi olmadığını savundu. Bu savunmalara rağmen
Meclis Araştırma Komisyonu,
soruşturma sona erinciye kadar 'eyalet ve federal düzeydeki Anayasa Koruma Teşkilatları'nda aşırı sağcılarla ilgili hiçbir belge ve dosyanın imha edilmemesini' talep etti. Hür Demokrat Partili (FDP) komisyon üyesi Hartfrid Wolff, "
Güvenlik makamlarının bu dosyalarla neler yaptığının karşısında dilim tutuldu." derken, Sol Partili Petra Pau ise NSU yapılanmasının anlaşılmasından sonra İçişleri Bakanlığı'nın dosyaları yok etme talimatını vermesine anlam veremediğini, bakanlığın bu dosyaların önemli olabileceği bilincinde olması gerektiğini vurguladı. Komisyon üyesi Clemens Binninger de, BfV'nin,
Kasım 2011'de Thüringen eyaletindeki
Neonaziler içinde bulunan BfV muhbirlerinin dinleme raporlarını iki aşamada imha ettiğine dikkati çekerek, bunun bir tesadüf olamayacağını söyledi.
Komisyonun Sosyal Demokrat Partili Başkanı Sebastian Edathy ise dosyaların imha edildiği bilgilerinin komisyon üyelerinin eline yeni geçtiğinin altını çizerek, "Bakanlığın aylardır bildiği bir olayı komisyonun şimdi öğrenmesi kabul edilemez." diye konuştu. Edathy, komisyonun dosyaların bilinçli olarak imha edildiğine inandığını belirterek, "Açıklıkla ortaya çıktı; bilinçli gizleme eylemi gerçekleştirilmiş." şeklinde konuştu. Meclis'in yaz tatilinde olmasına rağmen dün özel oturum yapan
araştırma komisyonu, içişleri bakanlığı yetkililerinden bilgi istenmesine karar verdi. Bakanlık, söz konusu dosyaların, korunma sürelerinin dolduğu gerekçesiyle imha edildiğini savunuyor.