Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm öngören
Annan planını 24
Nisan 2004'te yapılan referandumda yüzde 76 oranıyla reddeden ve bir hafta sonra, 1
Mayıs 2004'de
Avrupa Birliği'ne (AB) ''tam üye'' olan Kıbrıs Rum kesimi, üyeliğinin 8. yılında ''AB dönem başkanlığı'' görevini üstlenmeye hazırlanıyor.
Dönemin Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, televizyonlardan ağlayarak yaptığı konuşmada, Rum halkından Anna planına ''hayır'' demesini isterken,
1 Mayıs 2004'de Rum tarafının AB'ye girişi nedeniyle yaptığı konuşmada da ''Şu andan itibaren 'Kıbrıs Cumhuriyeti', büyük Avrupa ailesinin tam, bütünleyici ve ayrılmaz bir üyesi oluyor. Bu, 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilanından sonra ikinci büyük tarihi dönüm noktasıdır'' demişti.
Kıbrıs Rum kesiminin AB üyelik müzakerelerini yürüten heyetin başkanı ve eski Rum liderlerinden Yorgos Vasiliu, Rum haber ajansına yaptığı açıklamada, AB üyeliğini Kıbrıs sorununun çözümü açısından iyi kullanamadıklarını söyledi.
Türkiye'yi sorunun çözümünü istememekle eleştiren Vasiliu, ''
Avrupa Birliği'ne üyeliğimiz, Türkiye'nin bir çözüme hazır olmamasından dolayı Kıbrıs sorununa çözümü hızlandırmadı ve yapmamız gereken baskıyı sürdüremedik'' ifadesini kullandı.
Vasiliu ayrıca Rum yöneticileri de eleştirerek, ''AB'ye
katılımımızı, Türkiye'nin üyelik sürecinin ilerlemesine veto koymak için kullandık ancak bunu, Kıbrıs sorununun çözümü bulunana kadar değerlendiremeyeceğimizi düşünüyorum'' dedi.
Rum tarafının AB'ye katılım sürecini ''çok zor ve titiz bir çalışma'' olarak niteleyen Vasiliu, ''bunun başarıya ulaşmasının, sıkı bir çalışmaya,
Yunanistan ile AB üye ülkelerinin desteğine dayandığını'' kaydetti. Vasiliu, ''Çözümsüz siyasi sorundan dolayı
küçük Kıbrıs'ımız için AB'ye katılım kolay bir
operasyon olmadı'' ifadesini kullandı.
Rum tarafının 61 gün içerisinde AB dönem başkanlığını üstlenecek olmasına da değinen Vasiliu, ''Bu konuda işin ve zorlukların çok olacağını, ancak kazancın da çok olacağını'' ifade etti.