Alternatif Bilişim Derneği’nin İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlediği Internet Ungovernance Forumu’na WikiLeaks’ın kurucusu Julian Assange Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nden telekonferans yöntemiyle katıldı. Assange Almanya, İngiltere ve ABD'nin Türkiye'yi dinlemesine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
BİLGİLER DEVLETLERİN ELİNDE KALMAYACAK
Assange dinlemelere ilişkin sorusu üzerine 2009 yılındaki Libya örneğini verdi. Kaddafi rejiminin düşmeden önce Fransa'nın ürettiği bir sistemi kullandığını söyleyen Assange, "Almanya ve ABD'nin Türkiye'nin istihbaratını her şekilde dinlenildiğini gördük. Libya'da 2009 yılında Kaddafi hükümeti düşmeden Fransa yapımı 'Amasi' adı bir sistem kullanılıyordu. Ve Libya'da neleri yok etmeleri gerektiğini bu dinlemelerle öğrendiler. Türkiye'yi ve onun siber sistemini bu konuda uyarmak isterim. Dinlemelerle edinilen bu bilgiler devletlerin elinde kalmaya devam etmeyecek. Bu sistemi kim kurduysa bunlar bu bilgiyi kendilerine alabilir ve kullanabilir” şeklinde konuştu.
NSA VE 30 ÜLKEDEN OLUŞAN DİNLEME AĞI
Türkiye’nin Batılı müttefikler tarafından dinlenmesiyle ilgili bilgiler veren Assange, dinleme konusunda dünyada iki gurup olduğunu söyledi.
Bunlardan birisinin ABD’nin Ulusal Güvenlik Dairesi olan National Security Agency (NSA) tarafından yapıldığını aktaran Assange, “Bir diğeri ise 30 ülkeden oluşan ve bilgiyi değiş tokuş yapan ülkelerden oluşuyor.
Ama bunların hepsinin ortasında NSA var. Diğer birçok ülkede dinlemeler oluyor. Birçok entelektüel ve ekonomik güç taşıyan ülkeleri dinliyorlar. Bir de yerel dinlemeler var” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'DE YOĞUN SANSÜR VAR
Sansür ve internet denetiminin birbirlerini beslediklerini belirten Assange, herhangi bir azınlık grubunu hedef alan sansür ve denetime izin verilirse sansür ve denetimin kısa sürede tüm toplumu kapsayacağını söyledi.
OTORİTE BASKI UYGULUYOR
Türkiye'de basın özgürlüğü ve sansür konusuna da değinen Assange Türkiye'de basın özgürlüğünün yerlerde süründüğünü ve yoğun bir sansür mekanizması uygulandığını söyledi. Türkiye'deki siyasi gücün insanların taleplerini dinlemediğine vurgu yapan Assange, “Benim gördüğüm Türkiye'de basın özgürlüğü yerlerde sürünüyor. En son öğrendiğim kadarıyla 48 gazeteci hapishanedeydi.
Türkiye en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke sıralamasında ilk sırada. Gazeteci dendiği zaman bilgi paylaşımı söz konusu. Fakat Türkiye'de çok katı bir sansür var. Otoritenin güzel yanların göstermek için bir baskı oluyor. Otoritenin yasal dayanaklarının olması gerekir. Otoritelerin sorumluluk üstlenmesi ve yapılan işlerin belgelenmesi lazım ki insanlar ne olup bittiğini anlasın” dedi.
BUGÜN GAZETESİ