Sivrice'deki
Hazar Gölü kıyısı uğur böceklerinin istilasına uğradı. Su ile kıyının birleştiği noktayı bir şerit halinde koplayan uğur böcekleri bu bölgelerinde kırmızıya bürünmesine neden oldu. İlçe sakinleri ilk kez böyle bir olayla karşılaştıklarını belirterek, büyük şaşkınlık yaşadıklarını söyledi.
İsa Demir, göl kenarındaki
uğur böceği istilasının iki gündür gözlemlediklerini belirterek, "Dün Hazar Gölü'nde bir kızarıklık gördük. Sabahleyin o kızarıklığın sahile vurduğunu gördük, önce kiremit tozu
sandık gelip baktığımızda ise uğur böcekleri olduğunu gördük. Dünden beri bu bölgede bir martı veya başka bir
hayvan olmayışı da dikkatimizi çekti. Daha önce buralar martı doluydu, uğur böcekleri geldikten sonra hiç bir martı göremedik. Uğur böcekleri buradan çıktıktan sonra sahilde kuruyorlar ve sonra uçuyorlar" dedi.
Kuzey Doğu
Güney Batı fay hattının geçtiği Hazar Gölü'ndeki uğur böceği istilasının depremle alakalı olup olmadığı da merak konusu oldu.
Fırat Üniversitesi Jeoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Murat İnceöz,, "Suda yaşayan canlılar, örneğin balıkların toplanması, toplu ölümleri konusu depremle alakalı araştırılması gereken konu olur. Ancak uğur böceklerinin depremle alakalı olduğunu düşünmüyorum, suda yaşayan hayvanlar olamadığı için biyologların araştırması gereken konulardır" dedi.
Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Cem Ecmel Şaki, ilk kez böyle bir olayla karşılaştığını söyledi. Şaki, "Böceklerin çoğalma alanları içerisinde su bulunmamaktadır. Sulu bir ortamda çoğalmazlar, bunların üremeleri genelde yumurtalarını yaparak parçaları veya çürümüş organik materyal üzerine bırakarak ürerler. Üreme alanlarına yakın bir ise oradan uçup göldeki o materyal üzerine konmuş olabilirler" dedi.
DHA