Almanya'da zorunlu evliliklere ilişkin bir
rapor açıklandı. Rapora göre, kızlarını zorla evlendiren göçmenlerin başında Türkler geliyor.
Almanya Aile, Yaşlılar,
Kadın ve Gençlik Bakanı Kristina Schröder,
bakanlığı tarafından hazırlanan raporu bugün başkent Berlin'de göç ve uyumdan sorumlu
Devlet Bakanı Maria Böhmer'e verirken yaptığı açıklamada, "Çocuklarını kendi rızalarının dışında tanımadıkları biriyle evlendirenler onlara vahşi şekilde şiddet uyguluyor" dedi.
Bakanlığı tarafından hazırlanan raporla Almanya'daki zorunlu evlilik sorununa dikkat çekmeyi ve kamuoyunu bu konuda daha fazla bilgilendirmeyi amaçladıklarını belirten Schröder, sorunun sebeplerini anlayarak bu soruna çare bulabileceklerini, birçok
genç kızın
aileleri tarafından zorla hiç tanımadıkları insanlarla evlendirildiğini kaydetti.
Bakan Böhmer de, raporun, zorunlu evliliğe karşı aldıkları yasal önlemlerin doğruluğunu ve gerekliliğini ortaya koyduğunu ifade ederek, "Zorunlu evlilikler ağır
insan hakları ihlalidir ve toplumumuzda bunlara yer yoktur" diye konuştu.
Zorla evlendirilerek Almanya dışına çıkartılan göçmen kızların ülkeye dönebilmesini mümkün kılmak için dönüş süresini 10 yıla çıkarttıklarına işaret eden Böhmer, Almanya'da doğmuş, büyümüş ve eğitim görmüş göçmen kızları yalnız bırakmak istemediklerini kaydetti.
Böhmer, Almanya'da zorla evlendirilen genç kızlar için
yardım imkanlarını ve danışma merkezlerinin sayısını artırmak istediklerini de belirterek, göçmen kızların götürüldüğü ülkelerin hükümetlerinin de zorunlu evliliğe karşı mücadelede her türlü çabayı harcaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Araştırma raporuna göre, Almanya'da zorla evlendirilen genç kızların çoğu 18 ila 21 yaşları arasında, göçmen kökenli ve çoğu da Alman vatandaşlığına sahip.
Zorla evlendirilen genç kızların yüzde 30'unun 17 yaşın altında olduğuna da dikkat çekilen raporda, kızlarını zorla evlendiren göçmenlerin başında yüzde 44 oranla Türklerin geldiği belirtildi. Türkleri
Sırbistan,
Kosova ve Karadağ'dan gelenler ile Iraklı ve Afganların izlediği bildirildi.
Raporda, zorla evlendirilenlerin üçte ikisinin aile içinde şiddet görmüş, yarısının zorla evlendirilmek için dövülmüş, yüzde 27'sinin ölümle bile tehdit edilmiş olduğu ifade edildi.
Almanya'da zorla evlendirilenlerin yüzde 6'sının erkek olduğuna da işaret edilen raporda, ancak durumun erkekler için farklı olduğu, bu erkeklerin kendisini
kurban olarak görmediği kaydedildi.
Araştırma için Almanya çapındaki birçok sığınma evinde yaşayan insanlara soru sorulduğu ve 100 zorunlu evlilik olayının dikkate alındığı bildirildi.