İsrail'de yayınlanan
Jerusalem Post gazetesinde yer alan habere
Lieberman ile
Savunma Bakanı Ehud
Barak'ın da arası bu yüzden açıldı. İlk olarak İsrail'in Channel 2 kanalında gündeme getirilen iddialara göre İsrailli iki
bakan, 2009'daki
Gazze operasyonundan sonra ilişkileri bozulmasıyla
Türkiye'ye
savunma ithalatının yeniden başlayıp başlamaması konusunda
ayrılık yaşıyor.
Gazetenin verdiği bilgiye göre 2006 yılında İsrail'in Çin'e
satış yaptığının ortaya çıkmasıyla bozulan ABD-İsrail ilişkilerini
tamir etmek için Savunma Bakanlığı'nda
İthalat Lisans Otoritesi (API) adında yeni bir birim kuruldu. Bu birim, yurtdışına yapılan bütün satışları izliyor ve onaylıyordu. API ayrıca
Dışişleri Bakanlığı ile de çok yakın çalışıyor. Ayrıca API stratejik
silah satılı anlaşmalarını da izliyor. Gazete, Türkiye'nin de 2009 yılına kadar İsrail'in askeri savunma alanın önemli bir müşterisi olduğunu hatırlatırken, satın alınan çok sayıda askeri malzemeden örnek veriyor.
Ancak İsrailli bir yetkilinin açıklamalarına göre
yönetim, Türkiye'ye askeri
platform satışının yapılıp yapılmaması konusunda bir ayrılık yaşıyor. İlk olarak Channel 2'ye konuşan yetkiliye göre Barak, yeni bir Gazze filosunun düzenlenmesine engele olan Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesi gerektiğini düşündüğü için satıştan yana tavır sergiliyor.
Öte yandan Türkiye'nin de
Rafael Advanced Defense Systems tarafından üretilen
elektronik savaş sistemleri, Spike tank savar füzesi gibi askeri malzemelere Israel Aerospace tarafından üretilen "Barak 8" savunma sistemlerine ilgi duyduğu belirtiliyor. Geçmişte Türkiye ve İsrail arasında uydu ve Arrow füzelerinin satışı konusunda da görüşmeler olduğu hatırlatılıyor.