Mars'a 2012'de ulaşacak ve Mars'ta eskiden ya da şimdi mikrobik yaşama uygun bir çevre bulunup bulunmadığını araştıracak biçimde tasarlanan MSL, Mars yüzeyinin bilimsel keşfinde büyük bir adım olacak.
Kızıl Gezegen'in "yaşanabilirliğini" araştıracak en büyük ve en ileri bilimsel araçları taşıyacak MSL, Mars'ın iklim, jeolojisi, oluşumu, yapısı ve kimyasal kompozisyonunun kayıtlı olduğu
toprak ve oyduğu kayalardan numuneleri
analiz edecek.
Robotun üzerindeki laboratuvarı da, Mars'ta yaşamın yapıtaşlarının kimyasallarını tespit edebilmek ve gezegenin eskiden nasıl olduğunu anlayacak şekilde kayaları, toprakları ve yerel jeolojik oluşumları inceleyecek.
Plütonyum'un radyoaktif ayrışımının ısısıyla elde edilen elektrikle çalışan radyoizotop güç sistemi gibi yeni teknolojiler kullanacak MSL'nin güç sistemi, Mars yüzeyinde bir Mars yılı (687 Dünya günü) veya daha fazla süre faaliyet göstermesine olanak tanıyacak.
MSL'nin radyoizotop güç sistemi daha fazla hareket ve çalışma esnekliği sağlayacak. Robot, Mars'a çok daha önce gönderilenlerden daha geniş alanlarda ve irtifalarda çalışabilecek.
MARS'A İSMİNİ GÖNDER
NASA, ayrıca ismini Kızıl Gezegen'e göndermek isteyenleri de, bu seyahatin bir parçası olmaya davet ediyor. Robota yerleştirilecek bir mikroçipte, gönderilen isimler yer alacak. Mars'a isimlerini göndermek isteyenler, "http://marsprogram.jpl.nasa.gov/msl/participate/sendyourname/" sayfasını ziyaret edebilir.