Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen 'Türkiye-Batı Afrika Ticaret Köprüsü'ne katılan Afrikalı iş adamları, Türkiye’yi Türk okulları sayesinde tanıdıklarını söyledi. Afrikalı büyükelçiler ve iş adamlarının ortak görüşü, ticari ilişkilerin okullar sayesinde geliştiği yönünde.
TUSKON’a bağlı Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD) 'Türkiye-Batı Afrika Ticaret Köprüsü' kapsamında 8 ülkeden 100'ün üzerinde iş adamını Bursa’da ağırladı. Güney Afrika, Moritanya, Senegal, Gambiya, Gine, Liberya, Mali, Cape Verde ve Fildişi Sahilleri'nden zirveye katılan büyükelçiler ile iş adamları, Türkiye ile kurdukları ticari ilişkilerden memnun olduklarını dile getirdi. Ülkelerinde bulunan Türk okulları ve Türk iş adamlarının köprü vazifesi gördüğünü dile getiren Afrikalı iş adamları, bu okulların kapatılması durumunda Türkiye ile bağlarının kopacağına dikkat çekti.
Gine’nin Ankara Büyükelçisi Daouda Bangoura, ülkesinde bulunan Türk okullarından övgü ile bahsetti. Büyükelçi Bangoura, “Bu okullar çok faydalı. Özellikle ekonomik ve kültürel paylaşım açısından çok faydalı olduğunu düşünüyorum.” dedi. Okulların sayısının artırılması yönünde talepleri olduğunu anlatan Bangoura, “Ülkemizde Türk okulları dışında Fransız okulları da var. Bu tarz yabancı okulların öğrencilere burs anlamında da destek vermesi daha iyi olur.” şeklinde konuştu.
"BEN BİN TANE DAHA TÜRK OKULU İSTERİM"
Senegalli iş adamı Amadou Faal ise zirveye gelmelerine, Senegal’de bulunan Türk iş adamları derneği ve Türk okullarının vesile olduğunu ifade ederek, “Ticaret köprüleri vesilesiyle Türk iş adamlarıyla ortak iş yapmak istiyoruz. Senegal’de bulunan Türk okullarından birini ziyaret ettim. Gördüğüm kadarıyla çok iyi bu okullar. Eğitim yönünden de çok kaliteliler, ayrıca orada Türkçe öğretiyorlar ve bu öğrencilerin Türk üniversitelerine girmeleri için bayağı bir çaba gösteriyorlar.” Amadou Faal, ülkelerine daha çok okul yapılmasını istediklerini belirtirken, “Bu bana bağlı olsa, ben bin tane daha Türk okulu açılmasını daha isterdim. Çünkü sadece okulun eğitim seviyesi değil, orada öğrencilere verilen ahlaki değerler de çok önemli ve göze çarpıyor.” diye konuştu.
"BU OKULLAR OLMAZSA TÜRKİYE İLE BAĞIMIZ TAMAMEN KOPAR"
Senegal’den gelen başka bir iş adamı Makiyou Dieme de Türk okullarından övgüyle bahsetti. Dieme, “Bu zirve çok enteresan bir program. Burada Türkiye ve Afrika için çok güzel bir ortam oluştu. İnşallah bizim için de bir kazanım olur ve bu manada biz de Senegal ürünlerini tanıtmak için bu manada bir fuar açabiliriz belki.” diye ifade etti.
Zirveye Türk okulları ve oradaki Türk-Senegal iş adamları derneği aracılıyla katıldıklarını anlatan Dieme, şöyle konuştu: “Bizim bölgemizdeki Türk okulu bu sene yeni açıldı. Senegal’de bu okullar Türkiye’nin tanıtımı için büyük rol oynuyor. Bu okulların çok faydalı olduğunu biliyorum, herkes de bunu böyle biliyor ve bu okulları istiyor. Maalesef Afrika’daki insanların maddi durumları belli. Bu nedenle herkes bu okullara gidemediği için üzülüyor. Eğer bu okullar kapanırsa ülkemiz için büyük bir kayıp ve sıkıntı olur. Türk öğretmenler orada gerçekten zor şartlarda çalışıyorlar. Orada durmaları bile takdire şayan. Ama her şeye rağmen onlar oradan giderse Türkiye ile bağlar tamamen kopar ve Türkiye’yi tanıma ve Türkiye ile iş konusunda alış verişimiz zorlaşır.” Makiyou Dieme, şu anki Türk okulunun yerininin biraz dar olduğu için devletin bu okula yeni bir arsa bağışladığını, okul yeni yerine geçtiğinde daha rahat bir ortamda hizmet vereceğini sözlerine ekledi.
Gambia Ticaret, Sanayi ve İşadamları Odası Genel Menejeri Beatrice A. Prom ise programa katıldığından dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti. Prom, zirve ile ilgili şunları kaydetti: “Bizim buraya gelmemizin sebebi Türkiye’nin kaliteli ürünlerini ülkemize ithal edip götürmek. Şimdi bu gelen iş adamları için Türkiye yeni bir pazar. Bu zamana kadar farklı ülkelerle ticaret yapıyorlardı ama şimdi bizim önceliğimiz Türkiye oldu. Beklentilerimizin tamamı şu anda karşılandı. Özellikle de bu iş görüşmeleri çok verimli geçiyor. Türk üreticileri ürünleri getiriyor, biz de bunları kendimiz görüp alma fırsatı buluyoruz. Ayrıca, fabrikaları gezip işbirliğini artırmayı hedefliyoruz. Tüm bu ikili iş görüşmelerinden sonra da Türkiye ile Gambia arasında artık bir iş ortaklığı kurulacaktır.”
Beatrice A. Prom, bu tür organizasyonlara ihtiyaç olduğunun altını çizerek, “Ben Türk okulunda bulunan görevli olan Bilal Bey'e de teşekkür ediyorum. Onun sayesinde buraya geldik. Bizim Gambia’da iş konseyimiz var. Gambia konseyimizin amacı da bu iki ülke arasına işbirliği kurabilmek.” şeklinde konuştu.
Liberia’dan iş buluşmasına katılan İş kadını Loretta N. Bonsu da ikili işbirliği kurmak için geldiğini belirterek, çok güzel bir ticari görüşme yaptığını söyledi. Loretta N. Bonsu, Türk halkının çok iyi ve sıcakkanlı olduğunu, ülkelerinde bulunan Türk okullarının da çok değerli olduğunu ifade etti.
Cape Verde’den gelen iş kadını Ancela Silva ise zirveye Türk okullarının yönlendirmesi ile katıldığını söyledi. Silva, “Buraya ticaret turizmi için geldik. TUSKON ile iyi ilişkilerimiz bulunuyor. Bu ticari köprü çok olumlu sonuçlar veriyor. Çok güzel bir ülke burası, burada iş adamları ile iyi görüşmeler yapıyoruz. Bu iş forumu Afrika için çok iyi oluyor. İş adamları gelip burada güzel bağlantılar kuruyorlar.” dedi.
“Ülkenizde Türk okulları var mı? Sizlere nasıl etkisi oluyor?” sorusuna ise Ancela Silva, “Türk okulları bizim ülkemizde de var. Buraya gelmemizde Türk okulları ve ülkemizdeki Türk iş adamları derneğinin etkisi büyük. Bize bu konuda çok yardımcı oldular. Eğer Türk okulları ülkemizde kapanırsa tabi ki çok üzülürüz.” şeklinde konuştu.
CİHAN