Hükümetin, "Kırmızı Gömlekliler" adı verilen
protestocularla arasında
köprü kurmak için uzlaşma planı uygulamaya devam edeceğini ve bu plana protestolar sırasında "bütün olanlarla" ilgili bağımsız bir
soruşturma açılmasının da dahil olacağını belirtti.
Tayland Başbakanı Abhisit Vejjajiva, protestolar ve şiddet olaylarıyla sarsılan ülkedeki siyasi bölünmenin önüne geçecek bir uzlaşma çağrısında bulundu.
Vejjajiva, ulusal televizyonda yayımlanan açıklamasında, hükümetin normal düzene geçmek için hızla hareket edeceğini söyledi ve "kırmızı
gömlekliler" adı verilen protestoculara
zeytin dalı uzattı.
Başbakan Abhisit yaptığı duygusal konuşmada, ''Değerli vatandaşlarım, hepimiz aynı evde yaşıyoruz. Şimdi, evimiz
hasar gördü. Birbirimize yardımcı olmalıyız. Hasar gören altyapı ve binaları elbette ki onarabiliriz, ancak önemli olan duygusal yaraları iyileştirmek ve halkımız arasında birliği eski haline getirmektir'' dedi.
Ayrılıkların üstesinden gelmenin çok zor olacağının farkında olduğunu söyleyen Başbakan, sorunların daha önce açıkladığı beş aşamalı uzlaşma planı ile çözülebileceğini ifade etti.
''Bu plan
katılım,
demokrasi ve
adalet prensipleri temeli üzerinde kuruludur'' diyen Abhisit, plan kapsamında ekonomi ve medyada reformlar yapılacağını, ülkedeki sosyal ve
ekonomik ayrımların azaltılacağını kaydetti.
Abhisit ayrıca, son haftalarda protesto gösterileriyle bağlantılı şiddet olaylarıyla sarsılan başkent
Bangkok ve diğer bölgelerde düzenin yeniden sağlandığını ve hükümetin normal yaşama geçmek için hızla hareket edeceğini söyledi. Hükümetin, "kırmızı gömlekliler" adı verilen protestocularla arasında köprü kurmak için uzlaşma planını uygulamaya devam edeceğini ve bu plana protestolar sırasında "bütün olanlarla" ilgili bağımsız bir soruşturma açılmasının da dahil olacağını belirtti.
Başbakan, bununla birlikte protestocuların bir an önce
seçim yapılmasını istemesine rağmen seçimlerden bahsetmedi.
Maliye Bakanı Korn Chatikavanij bugün yaptığı açıklamada, ülkede güvenlik sağlanmadan
seçim tarihi olarak daha önce açıklanan 14
Kasım tarihinin değişmeyeceğini bildirmişti.
Protestocular Başbakan Abhisit Vejjajiva'nın seçimle değil, bir parlamento anlaşmasıyla iktidara gelmesinin meşru olmadığını savunuyor ve bir an önce seçim yapılmasını istiyor.
Tayland'da 14 Martta barışçı şekilde başlayan hükümet karşıtı gösterilerin son iki haftada siyasi şiddete dönüşmesiyle toplam 83 kişi hayatını kaybetti, 1800 kişi yaralandı. Kriz, ordunun protestocuların Bangkok'da kurduğu kampa çarşamba günü kanlı müdahalesiyle tırmanmıştı.
Çarşamba günkü olaylar üzerine Bangkok ve 23 bölgede gece
sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
AA