KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali
Talat,
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un BM Genel Sekreterinin eski yardımcısı İbrahim Gambari'nin mektubunda ortaya koyduğu zaman bitmek üzereyken
manipülasyon atağına geçtiğini belirterek, yapılan tüm manipülasyonların doğrudan ticaret tüzüğünü öldürmeye yönelik olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Talat, düzenlediği basın toplantısında, Papadopulos'un bugün yaptığı yazılı açıklamaya
yanıt vererek, 8 temmuz süreci kapsamında, her şeyde anlaşılmadan hiçbir şeyde anlaşılmış sayılmayacağı prensibinin benimsendiğini ve varılacak bir anlaşmanın da BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller tarafından açıklanacağı konusunda anlaşmaya varılmasına rağmen, Rum tarafının manipülasyon atağıyla karşı karşıya kalındığını söyledi.
Hiçbir konuda anlaşmaya varılmadığını belirten Talat, doğrudan ticaret tüzüğünün Brüksel'de ele alındığı bir zamanda Papadopulos'un bu açıklamayı yapmasının manipülasyon olduğunu söyledi ve Papadopulos'un gerçekleri saptırdığını kaydetti.
Papadopulos'a ''bir hafta beklemeye gerek yok, hemen bir araya gelelim'' çağrısı yapan Talat, ''madem anlaştık bir araya gelip hangi konularda anlaştığımızı anlayalım'' dedi.
Rum tarafının samimiyeti konusunda kuşkuya düştüklerini ifade eden Talat, gelinen aşamada tutumlarını yeniden değerlendirip 8 temmuz sürecine yönelik yeni bir
politika belirleneceğini bildirdi.
Talat, bu konuda
Türkiye ile istişare edileceğini belirtti.
Rum tarafının gelişmelerle ilgili doğru söylemediğini ve bundan bıktıklarını belirten Talat, Rum tarafının kendilerine kabul edecekleri veya reddedecekleri bir
öneri yapmadığını söyledi.
PAPADOPULOS: 8 TEMMUZ ANLAŞMASINI HAYATA GEÇİR
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, KKTC Cumhurbaşkanı
Mehmet Ali Talat'a, 8 Temmuz 2006 anlaşmasını, BM Genel Sekreterinin eski yardımcısı İbrahim Gambari'nin taraflara sunduğu
mektuptaki öneriler ve temsilcilerin karşılıklı anlayışları temelinde hemen
uygulama çağrısında bulundu.
Rum radyosunun haberine göre, Papadopulos, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Talat'a,
teknik komitelerin ve çalışma gruplarının bir araya gelmesinden bir hafta sonra
buluşma önerisinde de bulundu.
İki tarafın temsilcileri arasında olumlu gelişmeler olduğu belirtilen açıklamada, müzakerelerde ortaya çıkan sorunların başarıyla ele alındığı, teknik komite ve çalışma gruplarının oluşturulması konusunda ortak anlayışa varıldığı da kaydedildi.
Papadopulos, Talat'a, "8 Temmuz anlaşmasını hemen hayata geçirme" çağrısı yaptı.
LİLLİKAS'IN AÇIKLAMASI
Bu arada, Rum yönetimi
Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas, Rum tarafının, teknik komitelerin çalışmalara başlaması konusunda yaptığı önerinin, dünkü Raşit Pertev-Tasos Conis görüşmesinde Türk tarafınca reddedildiğini söyledi.
Lillikas, "Türk tarafının dünkü tavrının, 8 Temmuz anlaşmasını hayata geçirmek için gerekli siyasi iradeye sahip olmadığını gösterdiğini" öne sürdü. "Haklı olarak hayal kırıklığı duyduklarını" ifade eden Lillikas, "Buna rağmen kapıyı açık tuttuklarını" kaydetti.
"Rum tarafının bu aşamada sorumluluk yüklenmek istemediğini" söyleyen Lillikas, "Türkiye üzerinde nüfuzu olan ülkenin müdahalesi ile çıkmazın aşılabileceğini umduğunu" söyledi.
KKTC
Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev ile Rum yönetimi Başkanlığı Diplomatik Büro Şefi Tasos Conis, dün, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Barış Gücü Misyon Şefi Michael Möller'in de katılımıyla iki kez bir araya geldi.
Belirli aralıklarla bir araya gelen Pertev ile Conis, yaptıkları görüşmelerde, 8 Temmuz anlaşması çerçevesinde oluşturulması öngörülen teknik komiteler ve çalışma gruplarına yönelik hazırlıkları ele alıyor.
8 TEMMUZ SÜRECİ VE GAMBARİ MEKTUBU
Talat ve Papadopulos, Gambari huzurunda 8 Temmuz 2006'da Lefkoşa'daki ara bölgede yaptıkları görüşmede, kişilerin günlük hayatlarını etkileyen konuları görüşmek üzere teknik komitelerin kurulmasını, bununla paralel olarak Kıbrıs sorununun özüne ilişkin konularda çalışma grupları oluşturulmasını kabul etmişti.
BM Genel Sekreterinin eski Yardımcısı İbrahim Gambari, Talat ile Papadopulos arasında imzalanan 8 Temmuz mutabakatının hayata geçirilebilmesi için, taraflara 15
Kasım 2006'da mektup göndererek, iki liderin hangi aşamalarda görüşeceğine ilişkin öneriler sundu.
8 Temmuz sürecine yönelik olarak gönderilen mektup, teknik komitelerin ve çalışma gruplarının oluşturulmasının ardından, 2007 yılının ilk çeyreğinde Talat ve Papadopulos'un bir araya gelmesini öngörüyordu.