- Fransa: Askeri müdahalede kararlıyız
- Şam'daki kimyasal saldırı Esed rejimi tarafından düzenlendi.
Fransız Başbakan Ayrault, Matignon Sarayı’nda parlamentonun önde gelen isimleriyle görüştükten sonra basın mensuplarına açıklama yaptı. Başbakan konuşmasını, Fransız istihbaratının Şam rejiminin saldırının sorumlusu olduğunu kanıtlayan bir gizli belgenin yayımlanmasından birkaç dakika sonra yaptı. Ayrault, “Kimsenin artık gerçekliğini ve Şam rejiminin sorumluluğunu inkar etmediği saldırı cevapsız bırakılamaz. BM inceleme uzmanları bunu doğrulayacaktır” açıklamasında bulundu. Şam rejimine yönelik “sert ve orantılı” bir müdahaleden söz eden Başbakan, Fransa’nın “tek başına harekete geçmesinin söz konusu olmadığını” ve Cumhurbaşkanı François Hollande’ın bir koalisyon kurmak için çalışmalara devam ettiğini sözlerine ekledi.
Başbakan Ayrault ayrıca Suriye krizinin ancak siyasi yollarla çözümünün mümkün olduğunu vurgulayarak, bir kez daha hedefin Beşar Esad’ı devirmeye yönelik olmadığını hatırlattı. Başbakan Ayrault, Fransa’nın yapacağı muhtemel askeri müdahale konusunda parlamentonun onayının alınması ile ilgili olarak net bir yanıt vermedi. Ayrault, “4 Eylül Çarşamba günü yapılacak parlamento oturumu oylamasız mı olacak?” sorusuna cevap olarak, "Anayasa Cumhurbaşkanı'na, parlamento onayı olmadan uluslararası askeri müdahale emri vermesine olanak sağlıyor. Oylamanın gerekli olup olmadığına Cumhurbaşkanı karar verecek" ifadelerini kullandı. Ayrault, "Ancak nihai karar koalisyon oluşturulunca alınabilecek" dedi.
Fransa Anayasası’nın 35. maddesi, cumhurbaşkanına, parlamento onayı olmadan uluslararası askeri müdahale emri vermesine olanak sağlıyor. Cumhurbaşkanı Hollande, askeri müdahaleyi parlamento onayına sunma kararı alacak olursa, bu oylamanın, gelecek günler içerisinde diplomatik görüşmelerin neticelenmesini beklerken düzenleneceği tahmin ediliyor.
Esed'in delilleri silme taktiği deşifre oldu!
Fransa istihbarat servislerinin raporuna göre, 21 Ağustos'ta Suriye'nin başkenti Şam'daki kimyasal saldırı Beşşar Esed rejimi tarafından düzenlendi.
Hükümete yakın bir kaynak, Başbakan Jean-Marc Ayrault'nun senato ve meclis başkanları, dışişleri ve savunma komisyonları, parlamentonun her iki kanadındaki çoğunluk ve muhalafet gruplarının başkanlarına sunduğu raporun, Suriye halkına karşı kimyasal silah kullandığını açık bir şekilde gösterdiğini belirtti.
Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSE) ve Askeri İstihbarat Müdürlüğü'nce (DRM) hazırlanan 9 sayfalık raporda, saldırıdan etkilenen bölgelerin muhaliflerin elinde olduğu ve rejim tarafından tutulan bölgelerin sınırında yer aldığı kaydedildi.
Raporda, muhaliflerin, çok büyük olasılıkla sanayi yapımı roketler kullanarak böyle "kitlesel ve koordineli" bir saldırıyı düzenleme imkanlarının bulunmadığı belirtilirken, "rejimin, saldırıdan sonra çevredeki izleri silme amacıyla bölgeyi yoğun şekilde bombaladığı" vurgulandı. Önceki saldırılardan farklı olarak, 21 Ağustos'takinin "kitlesel olduğu, taktik ve bölgeyi yeniden ele geçirme amacını taşıdığı" aktarıldı.
Raporda, saldırının çoğu sivil en az 281 kişinin ölümüne neden olduğu da kaydedildi.