Yarı özerk bölgenin başkanı Salva Kiir, güneyin başkenti Juba'da oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "
Güney Sudanlıların beklediği tarihi anın söz konusu olduğunu" söyledi.
Hartum yönetimiyle 2005 yılında barış anlaşması imzaladıktan kısa bir süre sonra ölen güneyin isyancı lideri John Garang'ı anan Kiir, "Doktor John'un yakınlarını ve onun için ölen herkesi düşünüyorum. Onlara, boşuna ölmediklerini söylemek istiyorum" dedi.
Sudan'da 20 yılı aşkın süren ve yaklaşık iki milyon kişinin hayatına mal olan çatışma, 2005 yılında imzalanan anlaşmayla son bulmuştu.
Seçmenler bugün TSİ ile 07.00 ile 16.00 arasında oy kullanacak. Oylama 15 Ocak'a kadar 7 gün süreyle yapılacak. Sandıkların açılmasına saatler kala bölgede sokağa dökülen
halk, konvoylar halinde Juba'nın sokaklarında tur attı. Sıkı güvenlik önlemleri alınan kentte, 400 kadar basın mensubunun bulunduğu ifade edildi.
Nüfusu 40 milyonu aşan ve 2,5 milyon kilometrekareden fazla yüzölçümü bulunan
ülkenin
Hristiyan, Animist ve
Müslümanlardan oluşan yaklaşık 10 milyon kişinin yaşadığı 640 bin kilometrekarelik güney bölgesinin ayrılma yönünde karar vermesi bekleniyor.
Güney Sudan bölgesinin halen yarı özerk statüsü bulunuyor. Ülke genelinde İslami hukuka dayalı bir düzen bulunurken, güney kendi anayasasına, başkanına, bayrağına ve meclisine sahip. İçişlerinde bağımsız, dışişlerinde merkezi hükümete bağlı olan bölgenin devlet başkanı, aynı zamanda Sudan devlet başkan yardımcılığını yürütüyor.
Nüfusun çoğunluğunu Animistlerin oluşturduğu bölgede nüfusun yüzde 30'u civarında Hristiyan, yüzde 10'u civarında da Müslüman yaşıyor. Ancak bölgenin yönetimi, genellikle
yurt dışında eğitim görmüş ya da sömürgecilerin kurduğu okullardan
mezun Hristiyanların elinde bulunuyor.