Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Karadeniz havzasında sürpriz bir şekilde kapsamlı askeri tatbikat yapma kararı, askeri uzmanlar tarafından Rusya'nın dış siyasetinde değişim olarak yorumlanıyor.
Putin'in, Güney Afrika'daki BRICS toplantısı dönüşünde uçakta verdiği talimatla hava, deniz ve kara kuvvetlerinin katıldığı, 36 gemi, 250 askeri kara aracı ve 7 bin askerin görevlendirildiği tatbikat, Avrupa ve komşu ülkeler için de sürpriz oldu.
Rusya askeri strateji uzmanı Pavel Fergenhauer, tatbikatın gerekçeleri arasındaki ana nedenin, son dönemde Avrupa ile gerginleşen ilişkiler ve alınan kararlardan duyulan hoşnutsuzluk olduğunu dile getirdi.
Karadeniz'de, soğuk savaş döneminden bu yana ilk defa komşu ülkelere bildirilmeden, ani kararla yapılan tatbikatı AA'ya yorumlayan Fergenhauer, tatbikatın "Ordunun askeri gücünü ve gerçek savaşa hazırlık durumunu denetlenebilmesi anlamını taşısa da diğer taraftan gözdağı mahiyetindeki bu ani tatbikat kararı hem Rusya'nın komşuları hem de ABD için beklenilmez olmuştur" dedi.
"Rusya son dönemdeki gelişmelerden hoşnut değil"
Yapılan tatbikatın savunma amaçlı değil, ordunun saldırı hazırlığını tespit etmek için saldırı amaçlı yapıldığına dikkati çeken Fergenhauer, "Bu Rusya'nın son dönemde bölgede gelişen olaylardan duyduğu büyük memnuniyetsizliğinin en belirgin göstergesidir" diye konuştu.
ABD ile zaten uzun süredir ilişkilerinde sorunlar yaşayan Rusya'nın son gelişmelerle birlikte Avrupa ve batılı ülkelerle de ilişkilerinin kötüleştiğini vurgulayan askeri uzman, Rusya'nın bu nedenle yüzünü Batıdan Doğu'ya ve BRICS ülkelerine çevirdiğini söyledi. Fergenhauer, Putin'in tatbikat talimatını BRICS toplantısı dönüşü vermesinin de ülkenin ilişkilerini hangi yönde geliştirme amacını taşıdığını gösterdiğini aktardı.
Fergenhauer, Karadeniz'deki tatbikatının, ABD ile Gürcistan'ın ortak yaptığı tatbikata karşı alınan bir karar olmadığını söyledi. Rus analist, gözdağı mahiyetinde yapılan ani tatbikat manevrasının soğuk savaş döneminden kalan ve bu gibi durumlarda kullanılan eski bir silah olduğunu sözlerine ekledi.
"Eski dost Almanya, düşman oldu"
Bölgedeki son gelişmelerin Rusya'nın dış siyasetinde değişikliğe neden olduğunu ifade eden Pavel Fergenhauer, "Rusya'daki algı; 'Batıda düşmanlarımız var bizim paramıza el koyuyor'a dönüştü. Bu çok ciddi değişimdir. Çünkü bir yıl önce Putin, 'Batıya karşı Çin ile işbirliği yapmaları gerektiği' fikrini reddediyordu. Resmi olarak beyanlarında 'ABD başka ancak Avrupa Birliği'ndeki ülkeler başkadır' diyerek Avrupa ülkeleriyle işbirliği yapılmasını savunuyor, Almanya ve Fransa'yı dost ülke olarak görüyordu" dedi.
Avrupa'nın GKRK kararı ile Rusya'nın algısı Fransa ve Almanya'nın artık dost değil, hatta Almanya'nın düşman olduğu yönünde değiştiğini ileri süren Fergenhauer, Rusya'nın Rum kesimindeki olaylardan Almanya'yı sorumlu tuttuğunu söyledi.
AA