Pentagon sözcüsünden çarpıcı Türkiye açıklaması

Bu hafta New York’ta başlayacak, IŞİD konusunun ele alınacağı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarından önce Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby açıklamalarda bulundu.

Pentagon sözcüsünden çarpıcı Türkiye açıklaması

Rehine krizinin çözülmesinin ardından Türkiye’nin koalisyona ne ölçüde katkı sağlayacağı merak ediliyorken, Kirby, “Sırf coğrafya nedeniyle bile Türkiye bu çabada bir ortaktır, ortak olacak ve ortak olmak zorundadır” diye konuştu. Sözcü, IŞİD karşıtı koalisyona yapabileceği katkılar konusunda ise Ankara’nın önerilerini ilettiği söyledi. Ancak bunların neler olduğunu açıklamadı. Hürriyet'in haberine göre, ayrıca Ankara’nın Suriye’de kurmak istediği tampon bölge konusunda ise bir destek açıklamasında bulunmadı. Kirby, Suriye’de bir harekât için Savunma Bakanlığı’nın şu anda hazır olduğunu ilan etti.

Pentagon Sözcüsü Kirby’nin açıklamalarından bazıları şöyle;

Geçen hafta Türkiye’nin askeri harekâta katkı sağlayacağını söylediniz. Bundan halen emin misiniz?

-Türkiye’nin IŞİD’e karşı çabalara katkı sağlayacağını söyledim. Askeri olarak katkı sağlayıp sağlamayacakları onlara bağlı. Biz Ankara’ya özel bir istekle gitmedik. Durumla ilgili görüşlerini rica etmek ve onlar için nelerin mümkün olduğunu anlamak için gittik. Yapabilecekleri faydalı şeylerle ilgili bazı görüşler önerdiler. Bu konuda onların konuşmasına izin verin. Ama sırf coğrafya nedeniyle bile Türkiye bu çabada bir ortaktır, ortak olacak ve ortak olmak zorundadır.

Askeri harekâtta mı?

-IŞİD’e karşı çabada. Nasıl katkı sağlacakları Türk Hükümeti ve Türk halkına bağlı.

Askeri harekâta katkının tanımı nedir? Mesela Türkiye İncirlik Üssü’nün keşif için kullanımına izin verirse bu askeri harekâta katkı sayılır mı?

-Varsayımlara girmek istemiyorum. Bu sadece bir askeri harekât değil. Bu geniş kapsamlı bir yaklaşım. Bölgesel, politik, ekonomik ve askeri. Bu geniş kapsamlı yaklaşımın askeri bir bileşeni var ama askeri boyut işin tek unsuru değil. Türkiye askeri unsurun dışında da katkı sağlayabilir. Türkiye’nin bunda belirgin bir ulusal güvenlik menfaati olduğunu biliyoruz. Her gün 1 miyonun üzerinde mülteci ile uğraşıyorlar. Sınırlarında ve Türkiye’nin içinde endişelendikleri yabancı savaşçılar var. Türkiye’den çok şey öğrenebiliriz. Ve Türkiye’nin katkı sağlayacağını kesinlikle bekliyoruz. Öyle ya da böyle.

PKK, Türk Hükümeti için başka bir kaygı unsuru. Kürt güçlerine yapılacak silah yardımında bunun PKK’ya da gitmesinden endişe duyuyorlar. Türkiye’ye bu konuda güvence verdiniz mi?

-PKK konusundaki kaygılarını Türklerle konuştuk. Bakan Hagel’ın da Ankara’dayken söylediği gibi yanlış ellere gidecek silahlar konusundaki kaygıları paylaşıyoruz. Önlemler alıyoruz. Bunu elimizden gelen en iyi şekilde izliyoruz.

PKK’nın sahada IŞİD’le savaşması Yönetim’in PKK’ya bakışını değiştirir mi?

-PKK’ya bakışımızda bir değişiklik yok.


<< Önceki Haber Pentagon sözcüsünden çarpıcı Türkiye açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER