Panama Başkanı Martin Torrijos 5 milyar 300 milyon dolara mal olacağı düşünülen projenin "çok zorlu" olacağını kabul etti, ancak kanalın küresel ulaşımda
kilit rolünü koruması isteniyorsa, bunun yapılmasının şart olduğunu savundu.Panamalılar planın hayata geçirilip geçirilmeyeceğine önümüzdeki aylarda düzenlenecek bir referandumda karar verecekler. Yapılan kamuoyu yoklamaları, dev proje binlerce kişiye istihdam imkanı sağlayacağından seçmenlerin genelde projeye olumlu baktığını gösteriyor. Torrijos planın kanal ve 21. yüzyılda oynayacağı role dair en önemli karar olacağını belirtiyor.
80 kilometrelik arter
80 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 90 metre genişliğindeki kanal,
Büyük Okyanus ile Atlas Okyanusu'nu birbirine bağlıyor.
Kanalın kademeli
havuz sisteminden her gün ortalama 40 gemi geçiyor. Ancak özellikle Çin'in artan ihracatının etkisiyle kanal şu anda kapasitesi zorlar durumda. Normal konteynerlerin iki katı kadar yük taşıyabilen yeni gemiler de kanaldan geçemeyecek kadar büyük olduğundan alternatif ticaret yolları önem kazanıyor.
Panama hükümeti böylesi bir durumun geçiş ücretlerinden kazandığı gelirin azalması anlamına gelebileceğinden kaygılı. Yeni proje, üçüncü bir şerit oluşturacak 50 metre genişliğinde dev bir havuz zinciri yapılmasını öngörüyor. Torrjios plan konusunda tüm partilerle kapsamlı görüş alışverişinde bulundu. Parlamentodan onay alması gereken plan daha sonra referanduma sunulacak.
Plan için gerekli mali kaynağın nereden sağlanacağı ise
tartışma konusu.
Amerika Birleşik Devletleri'nin 1800'lerin sonunda iddialı bir proje olarak gündeme getirdiği
Panama Kanalı 1914'te açıldı. Panama Kanalı'nın işletmesi, uzun tartışmalar ardından 1999'da Panama hükümetine devredilmişti.