Roma Katolik
Kilisesi'nin ruhani lideri Papa
16. Benediktus, yazlık ikametgahın bulunduğu Castel Gandolfo beldesindeki Papalık Sarayı'nda
İslam ülkelerinin büyükelçilerine hitaben yaptığı konuşmada, günümüz dünyasında Hristiyanlarla
Müslümanların
diyalog içerisinde olmaları gerektiğini söyledi.
Papa 16. Benediktus, İtalya'daki Müslüman grupların temsilcilerinin de çağrıldığı bu buluşmanın, Almanya'da 12 Eylüldeki bir konuşmasının yanlış anlaşılması neticesinde yaşanan gelişmelerden kaynaklandığı imasında bulundu.
Dinler ve kültürler arası diyaloğun önemine dikkat çeken Papa, "Müslümanlarla Hristiyanlar arasındaki diyalog, geleceğimizin de büyük oranda kendisine bağlı olduğu hayati bir gerekliliktir" dedi.
16. Benediktus bu konuda, Katolik Kilisesi'nin İkinci
Vatikan Konsili'nde (1962-1965) Müslümanlar hakkında kullandığı ifadelere de dikkat çekti. İkinci Vatikan Konsili'nin Nostra Aeate adlı belgesinde, "Kilise, canlı ve sürgit mevcut olan, merhametli ve kudretli olan, yerin ve göğün yaratanı, insanlarla konuşmuş biricik Tanrı'ya tapan Müslümanlara da saygıyla bakar" denildiğini hatırlatan 16. Benediktus, kendisinin de tıpkı selefi İkinci Jean Paul gibi dinler ve kültürler arası diyaloğun sürmesinden yana olduğunu söyledi.
Papa, aynı belgede, Hristiyanlara ve Müslümanlara çağrıda bulunularak, "Yüz yıllar boyunca, Hristiyanlar ile Müslümanlar arasındaki çekişmeler ve düşmanlıklar hiç de az olmamışsa da Kutsal Konsil, herkesi, geçmişi unutmaya, karşılıklı anlayış için içtenlikle çabalamaya, tüm insanlar için sosyal adaleti, ahlaki değerleri, barış ve özgürlüğü beraberce savunmaya ve sağlamaya çağırmaktadır" denilmiş olduğuna da işaret etti.
Papa'nın, konuşmasında din özgürlüğünün önemine değinmesi de dikkat çekti. Benediktus, "Ancak saygı, başta din özgürlüğü olmak üzere, karşılıklılığı da gerekli kılmaktadır" diye konuştu.
Papa, konuşmasından sonra aralarında Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Osman Durak'ın da bulunduğu davetlilerin elini tek tek sıkarak, kendilerine teşekkür etti.