Annapolis zirvesinde konuşan Olmert, özellikle Arap ve
Müslüman devletlerin hepsiyle diplomatik bağlantıya geçmek istediklerini, Araplar ve Müslümanlar tarafından tanınmak istediklerini kaydetti. Bu noktada Arap ülkelerinden de fedakârlık beklediklerini kaydeden Olmert, "Arap ve Müslüman ülkelerle normalleşmek istiyoruz" dedi. Olmert,
İsrail'le ilişki kurulmasının Arap dünyasına katkı sağlayacağını kaydetti.
Ortadoğu barışı için en önemli fırsatlardan biri olarak görülen ABD'nin Annapolis kentindeki Ortadoğu barış konferansı başladı.
Konferans başlamadan önce ABD Başkanı George
Bush, İsrail Başbakanı
Ehud Olmert ve
Filistin Devlet Başkanı
Mahmud Abbas ile beraber gazetecilerin karşısına çıktı.
George Bush ve
Mahmud Abbas'ın ardından kürsüye gelerek bir konuşma yapan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, 2008 sonuna kadar barış görüşmelerini tamamlamaya kararlı olduklarını kaydetti. Olmert, "Görüşmeler 2008'in sonunda tamamlanması için ikili, doğrudan ve sürekli olacaktır." dedi. İsrail Başbakanı Olmert, "Umuyorum ki Başkanı Bush'un, 'iki
halk iki devlet' vizyonunu yerine getirecek bir anlaşmaya ulaşacağız" dedi.
Konuşmasında müzakerelerin bugüne kadar kaçınılan tüm sorunları kapsayacağı taahhüdünde bulunan Olmert, artık hiçbir konudan kaçmayacaklarını, çok zor ve kaçınılmaz bir süreç olmasına rağmen buna hazır olduklarını belirtti.
"BÜTÜN OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN BARIŞ İÇİN ÇALIŞMA SÖZÜ VERİYORUM"
Konuşmasının başında İsrail'in ve İsrail halkının yaşadığı olumsuzlukları sıralayan Olmert, "gelmemek için onlarca sebebe olmasına rağmen barışı sağlamak için geldiğini" kaydetti. Konuşmasında Kassam roketlerinden,
intihar saldırılarına ve diğer saldırılara da yer veren Olmert, "Halen esarette olan İsrailliler için çalışmaya devam edeceğim" dedi. Olmert, "Bütün olumsuzluklara rağmen barış için çalışma sözü veriyorum" dedi.
Olmert, konuşmasında Filistinlilerin çektikleri acıya da değinerek, bunların da gözardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. İsrail Başbakanı, geçmişte olanları sıralayarak bir yere varılamayacağını; bunun ancak barış surecini baltalayacağını anlattı.
Olmert, "Hem Filistin hem İsrail halkı acı çekmektedir. Ariel Şaron'dan görevi devraldığım günden beri barısı sağlamak için gayret gösteriyorum. Bundan sonra da devam edeceğim" diye ekledi.
"Görüşmeler burada değil, evde olacak" diyen Olmert, bunun ikili ve devamlı olması gerektiğini vurguladı. Barış sürecinin de çok acılı olacağını söyleyen Olmert, Yol Haritası'na bağlı kalarak görüşmelere devam edeceklerini söyledi.
İsrail'in
Yahudi ve demokratik bir devlet olarak varlığını barış içinde devam ettirmek istediğini ifade eden Ehud Olmert, bu noktada "üzerlerine düşeni yapacaklarını" söyledi.
Aynı şekilde Filistin'in de üzerine düşeni yapması gerektiğini söyleyen Olmert, özellikle Arap ve Müslüman devletlerin hepsiyle diplomatik bağlantıya geçmek istediklerini, Araplar ve Müslümanlar tarafından tanınmak istediklerini kaydetti. Olmert, bu noktada Arap ülkelerinden de fedakârlık beklediklerini kaydetti. Olmert, "Arap ve Müslüman ülkelerle normalleşmek istiyoruz" dedi. "İsrail
küçük bir devlet; fakat zengin bir kültürdür" diyen Olmert, İsrail'le ilişki kurulmasının Arap dünyasına katkı sağlayacağını kaydetti.
Konuşmasını Annapolisin sağlayacağı pozitif katkılarla tamamlayan Olmert, Bush'a ve Abbas'a teşekkür etti. Olmert de Abbas ve Bush gibi Annapolis konferansını tarihi bir donum noktası olarak değerlendirdi.
Ardından ABD
Dışişleri Bakanı
Condoleezza Rice sahneye çıkarak katılımcıları öglen yemeğine davet etti. Öğle yemeğinden sonra
Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da katılacağı konferans kısmına geçilecek.
CİHAN