Rusya’nın Kırım’ı ilhakının ardından Avrupa turuna çıkan ABD Başkanı Barack Obama, Hollanda’daki Nükleer Güvenlik Zirvesi ve ardından ilk kez ziyaret ettiği Belçika’da AB ve NATO yetkilileriyle buluşmasında Moskova’ya mesajlar verdi.
Nükleer Zirvede Rusya'nın ABD'nin en büyük jeopolitik rakibi haline geldiği sorusuyla karşılaşan Obama, "ABD dünya üzerindeki en güçlü ulus. Birçok zorlukla birden mücadele ediyor’’ diyerek ekledi: ‘’Ancak Rusya, bir zayıflık belirtisi göstererek, yakınındaki komşularını tehdit eden bölgesel bir güç. Bizi tehdit eden en büyük güç değil. Bizim komşularımız üzerinde kaydadeğer bir nüfuzumuz var. Genelde, onlarla daha güçlü bir işbirliği ilişkisi yürütmek için onları işgale gerek duymuyoruz"
2000’lerden beri ABD’nin Irak ve Afganistan gibi denizaşırı işgallerini ve insansız uçaklarla suikastlarını anmayan Obama, Ukrayna sorununun Rusya’yı 5 yıl öncesine göre daha yalnız bıraktığını dile getirdi.
‘BİRLİKTE DAVRANINCA’
Taraf'ın haberine göre, Lahey'den Brüksel'e geçen Obama, AB-ABD zirvesinde AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Dışişleri Temsilcisi Catherine Ashton ile biraraya geldi. Ortak basın toplantısında, Rusya’nın Ukrayna’nın daha derinlerine müdahalesi halinde daha fazla yaptırımla karşılaşmasına dair Avrupa ile hemfikir olduklarını söyleyen Obama, "AB ile ABD birlikte davrandığında, dünya daha güvenli ve adil oluyor’’ dedi. ABD Başkanı Kırım’ın ilhakıyla ilgili ‘’Rus liderliği, dünyanın umursamayacağını düşündüyese, kesinlikle yanlış hesap yaptı. Ruslar güvenlik, refah ve statüye kaba kuvvetle ulaşamayacaklarının ayırdına varacak’’ mesajını verdi. Van Rompuy da "21. yüzyılda yüz karası ve bunu tanımayacağız" diye çıkıştı.
‘ÖZGÜRLÜK BEDAVA DEĞİL’
Obama, "Rusya'nın Kırım'dan çıkarılması ya da durumu daha fazla tırmandırmaktan caydırılması için askeri güç kullanmak’’ gibi bir düşüncelerinin olmadığını belirtti. Rusya'nın Kırım'ı ilhakından sonra NATO'nun Doğu Avrupa'da düzenli şekilde asker bulundurması gerektiği uyarısı yapan ABD Başkanı, "Ukrayna'daki durum özgürlüğün bedava olmadığını gösterdi’’ diyerek AB ülkelerinin savunma bütçelerini artırmasnı talep etti. "Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'ya üyelik yolunda olduklarını düşünmüyorum" diye ekleyen Obama, ardından biraraya geldiği NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile savunma planlarının güncellenmesi ve tatbikatların artırılmasını ele aldı.
Rus gazını ABD kaya gazı ikame edecek
RUSYA ilekrizin ekonomi ve enerjiye faturası, AB-ABD zirvesinde ele alındı. Obama, ‘’Yaptırımların etkisinin Rusya tarafından hissedilmesi için hem küresel ekonomi hem de burada temsil edilen ülkeler üzerinde bir etkisi olacağının farkıdayız’’ dedi. Bazı ülkelerin diğerlerinden daha fazla Rus enerjisine bağımlı olduğuna dikkat çeken ABD Başkanı, ‘’tüm yaşananların Avrupa’nın enerji kaynaklarını daha da çeşitlendirmesi gerektiğini gösterdiğini’’ belirtti. Bu vesileyle yaşlı kıtanın yeni dünyadan kaya gazı alması gündeme geldi. Dünkü ortak AB-ABD bildirisinde, ‘’AB’nin gelecekte ABD’den sıvılaştırılmış doğal gaz alması ithimalinin memnuniyetle karşılandığı’’ açıklandı. AB’nin ABD’den enerji ithalinin yolu, iki taraf arasında başlatılan en büyük serbest ticaret anlaşması olmaya aday, ‘Transatlantik Ticareti Yatırım Ortaklığı’ (TTIP) anlaşmasında aranıyor.