Obama, Beyaz Saray'daki basın toplantısına, Hagel ve Brenan'ın yanı sıra Savunma Bakanı Leon Panetta ve CIA başkanlığı görevini vekaleten yürüten Michael Morell ile birlikte çıktı.
Obama, Panetta yerine savunma bakanlığına Hagel'i resmen aday göstererek, "Hagel ordumuzun ihtiyaç duyduğu bir lider" dedi.
Hagel'in gönüllü olarak asker yapan ve Vietnam'da savaşan ilk savunma bakanı olacağını kaydeden Obama, CIA başkanlığına resmen aday gösterdiği Brennan'ı da ülkenin en yetenekli ve saygı duyulan istihbarat liderlerinden biri olduğunu dile getirdi.
- Hagel'i Senato'da zorlu bir süreç bekliyor-
Obama'nın savunma bakanlığına aday gösterdiği Hagel'in, savunma bakanı olarak görevine resmen başlayabilmesi için önce Senato'dan onay alması gerekiyor ve bu süreç zorlu geçeceğe benziyor. Çünkü başta Yahudi lobisi olmak üzere Kongre üyeleri üzerinde etkisi bulunan bazı çevrelerin Hagel'a karşı ciddi muhalefeti var.
Hagel, Siyasi kariyeri boyunca prensiplerinden taviz vermeyen ve bu uğurda, mensubu olduğu Cumhuriyetçi Parti'nin politikalarına bile karşı çıkabilen kişiliğiyle tanınıyor.
Muhafazakar çevreler, Hagel'i özellikle İran ve İsrail konusunda ABD'nin "hakim dış politika görüşünün" dışına çıkmakla eleştiriyor.
Hagel, ABD'nin müdahaleci politikalarına da mesafeli bir isim.
-Türk-Amerikan ilişkilerinin savunucusu-
Ekibine güvendiği ve dostu olan birini katmak isteyen Obama, hem Cumhuriyetçi Parti kökeni nedeniyle Hagel ile kabinesine iki partinin bir arada olduğu bir görünüm vermek istiyor hem de Afganistan'daki savaşı sona erdirme ve Amerikan ordusunun yeniden yapılandırılması gibi konularda Hagel'in önemli katkılarda bulunacağını düşünüyor.
Adaylığı onaylanırsa Hagel, savunma bakanlığı görevini yürütecek ilk Vietnam gazisi olacak.
Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü savunucusu olan Hagel, ABD'deki okullarda Atatürk'ün okutulmasını isteyecek kadar Atatürk hayranlığı duyan bir isim olarak dikkat çekiyor.
İsrail lobisi gibi Ermeni lobisi de Hagel'e sıcak bakmıyor.