Arap dünyasının beklentisi yüksek. Obama
Gazze'ye saldırılarla ilgili tek kelime etmedi. Sessizliğini koruyan Obama'nın önceki demeçleri ibrenin
İsrail tarafını gösterdiği şeklinde yorumlanıyor.
Başkan
Bush Kasım 2007'de Annapolis konferansını, "Ortak bir amaç için buradayız. Barış içinde yaşayan iki demokratik devlet: İsrail ve
Filistin" sözleriyle açmıştı.
1 yılı aşkın zaman geçti, Bush yönetimi 2008'de İsrail-Filistin sorununa çözüm bulma hedefini gerçekleştiremedi.
İsrail'in kanlı Gazze saldırıları sırasında tatilde olan Bush sözcüleri aracılığıyla açıklama yaptı ve gelişmelerden sadece
Hamas'ı sorumlu tuttu.
Bush, "Şiddete son verilmesi için Hamas roket saldırılarına son verip kalıcı ve uzun süreli bir ateşkesi kabul etmeli" diye konuştu.
Orta
doğu'da barış da,
Irak ve
Afganistan savaşları gibi Obama yönetimine
miras kaldı. Obama'nın atacağı adım merak konusu, Arap dünyasının beklentisi yüksek.
Obama'nın tutumuysa Bush'unkinden pek farklı değil gibi. Obama geçen yaz gittiği İsrail'de "Birileri iki kızım uyuduğu sırada evime roket fırlatıyorsa yetkim dahilinde bunu durdumak için herşeyi yaparım. İsraillilerin de aynı şeyi yapmasını beklerim" demişti.
Birşeyler değişecek mi?
Peki Obama
Beyaz Saray'a çıktığında değişen birşey olacak mı? Obama'nın sessizliği Arap dünyasında pek hayra yorulmuyor.
Analistlere göre adaylığı döneminde kalıcı barış konusunda umut olan Obama'nın şimdi tüm yapabileceği çatışmayı çözmekten çok yönetmeye çalışmak.
Arap ülkelerinden değerlendirme
ABD Başkanı seçilen Barack Obama'nın İsrail'in Gazze'ye saldırısı karşısındaki suskunluğu, Arap ülkelerinin kendisinden beklentilerinin düşük olmasını haklı çıkardığı şeklinde değerlendiriliyor.
Arap ülkelerindeki yetkililer ve siyasi yorumcular, Obama'nın seçilmesiyle ABD'nin
Ortadoğu politikasında değişikliklerin "
küçük ve yavaş" olacağını savundu.
Hindistan'ın
Mumbai kentindeki
terörist saldırılara tepki gösteren ve ABD'deki
ekonomik kriz karşısında nasıl tavır alacağına ilişkin ayrıntılı açıklamalarda bulunan Obama, İsrail saldırısının üzerinden 4 gün geçmesine rağmen suskunluğunu sürdürüyor.
Amman'daki Arap Düşünce Forumunun genel sekreteri Mısırlı Hasan Nafaa, Obama'nın bu tavrıyla ilgili olarak, "İhtiyatlı olmak istiyor ve gelecekte de ihtiyatlı olacağını düşünüyorum, çünkü Arap-İsrail çatışması önceliklerinden birisi değil" dedi.
Beyrut Amerikan Üniversitesi
öğretim üyelerinden
siyaset bilimci Hilal Kaşan ise "Obama'nın tavrı çok belirsiz.
Yahudi lobisi seçilme ihtimaline karşı uyarıda bulunmuştu, dolayısıyla (Gazze konusunda) sessiz kalmayı seçti. Eğer Obama sessiz kalmaya devam ederse, bu sessizliği İsrail'in Gazze'ye saldırısına
destek verilmesi konusunda işlevsel bir etkiye sahip olur" yorumunda bulundu.
Arap dünyası, Irak'ı işgal eden ve İsrail'e güçlü destek veren şimdiki Başkan George W. Bush'un yerine yeni birinin seçilmesinin daha iyi olacağı düşüncesiyle, Obama'nın Kasımda başkan seçilmesini heyecanla karşılamıştı.
Obama'nın
dış politika ekibine yaptığı seçimler, özellikle de
Hillary Clinton'u
Dışişleri Bakanlığına ve Rahm Emanuel'i Beyaz Saray Genel Sekreterliğine seçmesi çok fazla şeyin değişmeyeceği şüphesini artırdı.
İsrail'in en iyi dostları
Kahire Üniversitesinden Mustafa El Seyid, "Gerçekten de kötümserim. Çünkü Obama'nın çevresindeki insanlara baktığımda, onların İsrail hükümetinin tutumundan kendilerini ayırma gereğini duymayacak, İsrail'in en iyi dostları olduğunu görüyorum" dedi.
Nafaa, İsrail hükümetinin Hamas'a özellikle şimdi saldırmayı, Obama görevi devraldıktan sonra desteğini alacağından emin olmadığı için seçtiğini ileri sürdü ve ama İsrail "Bush'un koşulsuz desteğini alacağını biliyordu" diye konuştu.
Arap dünyasının temel olarak, Obama'nın
Orta Doğu barışına Bush'tan daha fazla ilgi göstermesini beklemesine rağmen, uzmanlar bu konuda da
şüpheli.
Carnegie Enstitüsünün Beyrut'taki Orta Doğu Merkezi Müdürü Paul Salem, "Bush'un aksine, tarafları görüşmeye
teşvik eden bir Obama'nın olması fark yaratacaktır. Ama Obama İsrail'i (taviz vermeye) zorlamayacaktır. Siyasi olarak, İsraillilere çok fazla
baskı yapmayacaktır" yorumunda bulundu.
Obama'nın Orta Doğu'da Bush zamanında büyük oranda azaldığı görülen etkisini onarmak istiyorsa cesur adımlar atması gerektiğini belirten Kahire'deki Amerikan Üniversitesi profesörlerinden Velid Kazziha, ancak ilk işaretlerin Obama'nın bunu yapacağını göstermediğini kaydetti.
Seyid, Obama'nın mevcut durumun korunmasını isteyen danışmanları ile buna karşı olan danışmanları arasında bir çekişme yaşanacağını belirterek, "Benim izlenimime göre, İsrail'in iyi dostları sonunda bu çekişmeyi kazanacak ve ABD'nin bölgedeki etkisinin daha da azalmasına katkıda bulunacaklar" dedi.
AA-CNNTURK
İŞTE KAN DONDURAN FOTOĞRAFLAR
DÜNYANIN SEYRETTİĞİ KATLİAM - İLK KEZ YAYINLANAN ŞOK FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
İSRAİL 'MASUMLARI' ÖLDÜRÜYOR - KARELER
TÜRKİYE'DEN İSRAİL'E BÜYÜK TEPKİ - FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN
TÜRK HALKINDAN İLK TEPKİ - KARELER İÇİN TIKLAYIN