Limitin yükseltilmesi için son tarih olan 2 Ağustos'a sadece bir hafta kalmasına rağmen, dün de
Kongre'de Demokratlarla Cumhuriyetçilerin ortak bir plan yerine iki ayrı plan sunmasıyla işlerin iyice karışması üzerine Obama, Beyaz Saray'da
kamera karşısına geçti.
Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin 'uyuşmaz tavrına' işaret eden Obama, 'yeryüzündeki en büyük ülkenin politik güç gösterileriyle yönetilemeyeceğini' dile getirdi.
Obama, borç limitinin yükseltilmesi ve
bütçe açığının azaltılması konusunda Kongre'deki çekişmelere ilişkin olarak da, "Bu daha önce hiç oynamadığımız tehlikeli bir oyun ve bunu kaldıramayız." sözlerini kullandı.
"Bir çıkmazla karşı karşıyayız." diyen Obama, sorunun çözülmemesi halinde ülkenin derin bir
ekonomik krizle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Ülkenin temerrüde düşmesinin 'sorumsuzca ve pervasızca' bir netice olacağını kaydeden Obama, 'siyasetin bir kenara bırakılarak uzlaşı sağlanabileceğine' inandığını söyledi.
Obama, ABD'nin tarihinde ilk kez temerrüde düşmesi ve borçlarını ödeyemez hale gelmesinin, sıradan Amerikalıların yaşamlarını doğrudan etkileyebileceği tehlikesine işaret etti.
Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilerin, Senato'da da Demokratların çoğunluğu oluşturmasına işaret eden Obama,
Amerikan halkının bölünmüş bir
yönetim için oy vermiş olabileceğini ama fonksiyonsuz bir yönetime oy vermediğini söyledi.
İlk kez halktan Kongre'ye
baskı yapmasını, çözüme dair düşüncelerini Kongre üyelerine iletmelerini isteyen Obama, "Sizlerden seslerinizi duyurmanızı rica ediyorum." dedi.
Obama, konuşmasında ayrıca, sorunun çözümünde dengeli bir yaklaşım istediğini tekrarladı. Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner'in sunduğu planın, problemi sadece 6 ay ötelediğini ve kalıcı çözüm oluşturmadığını ifade eden Obama, zenginlerin de fedakarlıkta bulunmadığı ve sadece orta gelirli Amerikalının üzerine yüklenildiği bir çözüm olamayacağını ve bunun adil olmadığını kaydetti.
Obama, Senato'daki Demokrat çoğunluk lideri Harry Reid'in planını çok daha olumlu bulduğunu ifade etti. ABD'de borçlanma limiti sorununa çözüm bulma çabalarında dün Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre liderleri iki farklı plan önerisi sundu.
Planların her ikisi de, federal hükümetin borçlanma limitini 2012 yılı sonuna kadar yükseltecek bir yol sağlıyor, ancak bu konuda Kongre'nin gelecekte atması gereken adımlar ile
vergi ve harcama
reformu gereksinimleri hakkında keskin farklılıklar içeriyor.
ABD'de tartışmalar sürerken
Uluslararası Para Fonu (IMF) da, küresel ekonomiye zarar verebilecek
kredi notu indirimi riskini bertaraf etmek için ABD'nin borçlanma limitini hemen artırması çağrısında bulundu.