Bu paket, Obama'nın 2012 seçimleri öncesinde ekonomiyi canlandırmak ve dolayısıyla da tekrar seçilme olasılığını artırmak için yaptığı son şans olarak gösteriliyor.
Obama'nın planının yarısından fazlasını hem işveren hem de çalışanların maaşından alınan
vergilerin indirilmesi oluşturuyor.
Beyaz Saray, bu vergi indirimleriyle Cumhuriyetçi
Kongre üyelerinin pakete desteğini almayı hedefliyor.
Günlerdir beklenen konuşmasında Obama, Kongre üyelerine, "Bu paket yavaşlayan ekonomiye bir hareket getirecek ve şirketlere, eğer yatırım yaparlarsa ve istihdamı artırırlarsa,
ürün ve hizmetlerini satacak müşteri bulacakları konusunda güven verecek. Bu yüzden bu istihdam planını derhal geçirmelisiniz" diye konuştu.
Obama'nın ekonomiyi canlandırma planı, işsizlik sigortası konusunda 49 milyar dolar, okulların modernize edilmesi için 30 milyar dolar ve ulaştırma altyapı projeleri için de 50 milyar dolarlık bir
maliyet içeriyor.
Ancak paketin en önemli maliyet kalemini, işçiler ve özellikle
küçük işletmeler için getirilecek 240 milyar dolarlık vergi indirimi oluşturuyor. Plana göre, istihdam vergisi ve maaşlardan kesilen vergiler gelecek yıl yarı yarıya düşürülecek.
Bunların dışında; 35 milyar dolar öğretmenler, itfaiyeciler ve polis memurlarının işsiz kalmasını önlemek amacıyla kullanılacak. 15 milyar dolar boş ve oturulamaz durumdaki evlerin yenilenmesi, 5 milyar dolar da dar gelirli gençlerin ve yetişkin işçilerin desteklenmesi için harcanacak.
Obama'nın planına göre, 15 bin okul yenilenecek ve 280 bin öğretmenin işsiz kalması engellenecek. Ayrıca, binlerce yeni öğretmen iş bulacak.
Anketlerde yüksek işsizlik nedeniyle oy oranının azaldığı görülen Obama'nın yeni paketi, 105 milyar dolarlık bayındırlık işlerini de içeriyor. Buna göre, eskimiş yollar ve köprüler onarılacak ve böylece işsiz yol işçileri de iş bulmuş olacak.
Obama, plana karşı çıkan Cumhuriyetçiler'e de seslenerek, "Şimdi, siyasi sirki bırakma ve ekonomiyi büyütmek için gerçekten bir şeyler yapma zamanı geldi" dedi.
İHA