Ay’ın,
uzay aracıyla
Güneş’in arasından geçtiği esnada çekilen görüntülerde, kısmi bir Güneş tutulması yaşandı. Bu esnada, uzay aracı Güneş’i dalga boyu çok yüksek mor ötesi ışınların altında çekiyordu.
Foroğrafta, sıcaklığı 20 milyon dereceye varabilen “güneş patlamaları” uzayın karanlığına doğru püskürürken görülebiliyor. Fotoğrafın sol tarafında görülen güneş patlamasının genişliği yaklaşık 1 milyar 186 milyon 800 bin kilometre.
Uzay aracının geliştirildiği
Lockheed Martin Güneş ve Astrofizik Laboratuarı’ndan Karel Schrijver, çekilen resimde Ay’ın sahip olduğu keskin kenarın, SDO’nun yörünge konumu ve ışık yayılımının anlaşılması gibi
teknik konularda kendilerine yardımcı olacağını belirtti.
KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETİYOR
SDO, Güneş’in etkinliğinin arttığı son yıllarda yaşanan güneş patlamalarını yakından incelemek için uzaya gönderildi. Uzay aracı, farklı dalga boylarında yüksek çözünürlüklü görüntü elde edebilme özelliğine sahip.
Üretimi 850 milyon dolara mal olan SDO, şu an Dünya’nın 35 bin 500 kilometre dışında bulunuyor. 6.5 metre genişliğinde güneş panellerine sahip olan
araç, bu panelleri sayesinde 1450 Watt güç üretebiliyor.
Uzaydaki radyasyona dayanabilmek için dış yüzeyi özel maddelerle kaplı olan araç, her dakika Güneş’in yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekiyor. Ayrıca, Güneş’in yaydığı basınç dalgalarını ölçüyor.
(
Hürriyet)