Yatırımcıların
Rusya'da mevcut ortamı hala çok kötü olarak değerlendirdiklerini kaydeden
Medvedev, "Rusya
yabancı sermaye açısından çok cazip hale gelmeli. Bu diğer
rakip ülkelerden daha iyi şartların oluşturulması ile mümkün." dedi. Medvedev 2009 yılında yabancı yatırımlar açısından yüzde 41'lik gerilemeyi 'içler acısı' olarak niteledi.
Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı konumundaki Rusya, içerde arz talep dengesizliği nedeni ile reel
sektör sıkıntılı günler yaşıyor. Rusya liderine göre,
Dünya Bankası sıralamasında yabancı yatırım açısından cazip ülkeler sıralamasında 120. sırada yer alan Rusya bu konumunu düzeltmeden
ekonomik gelişme sağlayamaz. Yerli ve
yabancı yatırımcılar açısından Rusya'nın en büyük sorunları bürokratik engeller ve rüşvet.
Medvedev hükümet toplantısında bu iki konuya değinmese de önemli önerilerde bulundu. Rusya liderine göre hükümet kaliteli işçiler için kotaların arttırılması, ihracat ve yatırımlarda
vergi desteği, mühendislik ve ileri teknoloji ürünlerinin ithalatında gümrüklerde kolaylaştırmaya gidilmesi gibi önlemler almalı.
HÜKÜMET YATIRIM TEŞVİK PAKETİ HAZIRLIYOR
Rusya gayrisafi milli hasılası 2009 yılında yüzde 7,9 küçüldü. Teknik olarak 2009'un dördüncü çeyreğinde yüzde 3'lük büyüyen Rusya ekonomisi ekonomik resesyon sürecinden çıkıyor. Yatırımlar gayri safi milli hasılada yüzde 20'lik paya sahip.
Rusya Ekonomik Bakanı Elvira Nabiullina hükümet toplantısının ardından basına yaptığı değerlendirmede hedeflerinin bu rakamın yüzde 30'lara çekilmesi olduğunu söyledi. Nabiullina yatırımlarda vergi indiriminin henüz gündemlerinde olmadığını, ancak başkaca tedbirler planladıklarını kaydetti.
Hükümet yeni yatırım
teşvik paketini ay sonuna kadar açıklayacak.
(CİHAN)