Amerikalı bir grup doktor, McDonald's ve
Burger King restoran zincirlerinin
California'daki restoranlarında sattığı kızarmış
tavukta
kanserojen madde tespit etmelerini takiben bu iki zincir hakkında
dava açtı.
Doktorlar grubu, Los Angeles'ta mahkemeye yaptıkları başvuruda, hızlı yemek zincirlerine sahip şirketlerden, kızarmış tavuk yiyen müşterilerini kanser riskine karşı uyarmalarını istiyor.
Gruptan yapılan açıklamada, California'daki 7 restorandan alınan kızarmış tavuk örneklerinde, PhIP adı verilen
kanserojen maddeden tehlikeli oranda bulunduğunun saptandığı, PhIP'nin, etin kızartılmasıyla ortaya çıkan bir heterosilik amin olduğu belirtildi.
Açıklamada, “Kızarmış tavuk kansere neden olabilir, tüketicilerin de sağlıklı denilen bu yiyeceğin aslında kendileri için kötü olduğunu bilmeye hakları var. Kızarmış tavuklu
salata bile başta meme ya da
prostat kanseri olmak üzere kanser türlerine yakalanma riskini artırıyor” denildi.
California eyaleti
yasalarındaki “
lokantaların, müşterilerini uyarmak zorunda olmasını” öngören yasa uyarınca dava açan doktorlar grubunun başka lokanta zincirleri hakkında da dava açtığı belirtiliyor.
Lokanta sahipleri ise doktorların dava açmasını siyasi nedenlere bağlayarak bir tavuk budunda az miktarda bululan PhIP maddesinin insan sağlığını tehdit ettiğine dair bir kanıt olmadığını savunuyor.
McDonald's'a patates kızartmaları ve sütlü mamulleri yüzünden bu yıl bir dizi dava açılmıştı. McDonald's'ın
New York borsasındaki hisselerinde yüzde 0,58 bir gerileme olurken Burger King'in hisselerinde değişiklik olmadığı da belirtiliyor.