İtalya'da
Başbakan Silvio
Berlusconi'nin, Cumhurbaşkanı
Giorgio Napolitano ile yaptığı görüşmede,
borç kriziyle mücadele eden İtalya'nın AB'ye karşı verdiği
ekonomik reformları gerçekleştirdikten sonra
istifa edeceğini açıkladığı bildirildi.
Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Başbakan Berlusconi'nin, bugün Temsilciler Meclisi'nde 2010 yılına ilişkin devlet harcamaları bilançosunun onaylanmasına karşın
iktidarın parlamentodaki çoğunluğunu kaybettiğinin farkında olduğunu aktardığı belirtildi.
Başbakan Berlusconi'nin, ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya kalan ülkesinin bu krizi aşmak için
Avrupa Birliği'ne (AB) kısa bir süre önce bulunulan taahhütleri hayata geçirmek için gereken yasal değişikliklerden yaptıktan sonra istifasını sunacağı bildirildi.
AB cephesinden İtalya'nın mali, finansal durumunun son derece endişe verici bir hal içerisinde olduğuna dair yorumlar gelmeye devam ediyor.
Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ iktidar, 8
Mayıs 2008'den beri iktidarda bulunuyordu.
Berlusconi'den il açıklama
Başbakan Berlusconi bir televizyon kanalının haber bültenine telefonla bağlanarak, ''
Hükümet, sahip olduğumuza inandığımız çoğunluğa artık sahip değil'' dedi. 75 yaşındaki başbakan, çoğunluğa sahip olmadıkları için İtalya'nın geçtiği zor ve endişe verici ekonomik koşulları dikkate alarak hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.
Ülkesinin içinde bulunduğu borç krizine karşılık
Avrupa Birliği (AB) ile mutabık kalınan ek önlemlerin hayata geçirilmesi hususunun önemine dikkat çeken İtalya Başbakanı, muhalefetin AB tarafından istenen bu önlemlerin onaylanmasına izin vermeye çağırdı.
''
Parlamento felç oldu'' diyen Berlusconi, AB'nin istediği önlemlerin onaylanmasının ardından istifasını vereceği bunu da yeni seçimlerin takip edeceğini düşündüğünü belirtti. Berlusconi, ülkenin geleceği hakkında şu anda son sözün
cumhurbaşkanında olduğunu kaydetti.
Partisinin kan kaybı sonucu, mecliste çoğunluğu kaybetmesine de değinen Berlusconi, ''Sadece şaşırmadım aynı zamanda üzüldüm. Kendimi üzgün hissettim çünkü; bugün oy kullanmayanlar arasında, ''Forza Italia'' (Berlusconi'nin 1994-2009 yılları arasındaki siyasi partisi) yıllarından gelen dostlar vardı'' diye konuştu.
İtalya'da yoğun siyasi gündemin özeti
Ciddi bir borç krizi içinde bulunan İtalya, şimdi de siyasi krizle karşı karşıya kaldı. Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ iktidara
destek veren bazı millet
vekillerinin geçen haftadan beri desteklerini çekmesi, hükümetin Temsilciler Meclisi'nde sahip olduğu çoğunluğu tartışılır hale getirmiş ve dikkatleri bugün yapılan 2010 yılına ilişkin devlet harcamaları bilançosunun
oylamasına çekmişti. Oylamada, merkez sağ
koalisyonun sunduğu bilanço, 308 vekilin oyu ile kabul edilse de oy kullanmayan milletvekili sayısının 321 olması, hükümetin mecliste yeterli çoğunluğa sahip olmadığını ortaya koydu. Oylama öncesi fazlaca duyulan istifa söylentilerini her seferinde reddeden başbakan Berlusconi, oylama sonucunu duyduğunda, önündeki kağıda ''308 oy, eksik 8 dönek vekil'' yazdığı görüldü.
Parlamentodaki oylamanın ardından koalisyon ortağı
Kuzey Birliği Partisi (Lega Nord) lideri Umberto Bossi ile mini bir zirve yapan Başbakan Berlusconi, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya gitti. Devletin zirvesinin bir araya geldiği ve yaklaşık 1 saat süren toplantıdan, Avrupa Birliği'nin İtalya'dan bünyesindeki borç krizine karşı hayata geçirmesini istediği ek önlemleri gerçekleştirdikten hükümetin istifa etmesi kararı çıktı.
Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinden duyurulan bu kararı anamuhalefet partisi
Demokrat Parti (PD) lideri Pier Luigi Bersani ''dönüm noktası'' olarak nitelerken, İtalyan siyasetinde yeni bir sayfanın açıldığını belirtti.