1-15
Nisan tarihleri arasında sürecek olan nüfus sayımlarında,
Kosova’nın resmi nüfus sayısı yanı sıra
aile ekonomisini ve insanların nasıl ve nerede yaşadıkları, ne ile geçimlerini sağladıkları konularının araştırılması amaçlanıyor.
Kosovalı Türklerin çoğunlukta yaşadığı Prizren’de bazı bölgelerde
Türkçe form sıkıntısının yaşandığı gözlendi. 15 gün sürecek olan sayımlarla ilgili yetkililer, halkı nüfus sayımlarına katılmaları çağrısında bulundu.
Sayımlarla ilgili mikrofonlarımıza açıklamalarda bulunan Kosova
Merkez Nüfus Sayımı Komisyonu Toplulukları Temsilcili ve
Milletvekili Fikrim Damka, sayım sürecinin başladığını ifade ederek, şuana kadar her hangi bir sorunun yaşanmadığını ifade etti. Teknik sorunlardan dolayı bazı bölgelerde yeterli Türkçe formun ulaşamamış olabileceğini söyleyen Damka, 5 Milyon adet forum basıldığını ve Türkçe forumların da yeterli sayıda basıldığını söyledi.
Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Prizren Şubesi ve Nüfus Sayımı Komisyonu Başkanı Cemil Luma da, KDTP’nin nüfus sayımlarıyla ilgili günler öncesinden bilinçlendirme toplantıları düzenlediklerini söyledi. Vatandaşların daha kolay bilgi elde edebilmeleri için Nüfus Sayımı Ofisleri’ni açtıklarını ve vatandaşların bu
ofislerden merak ettikleri soruları sorma şansı elde ettiklerini söyledi.
İlk günden bazı bölgelerde yeterli Türkçe form olmasından dolayı Nüfus Sayımı Ofisleri’ne bazı vatandaşların geldiğini söyleyen ofis sorumlusu Kemal Kemal, aldıkları şikayetleri not ettiklerini ve gerekli mercileri uyaracaklarını söyledi.
KOSOVA’DA 30 YIL SONRA İLK BAĞIMSIZ NÜFUS SAYIMI
Kosova’da en son 1981 yılında yapılan
nüfus sayımı ardında, 1 ila 15 Nisan tarihleri arasında sürecek olan nüfus sayımı gerçekleşecek. Resmi olmayan rakamlar doğrultusunda 2 Milyon’un üzerinde nüfusa sahip olan
Avrupa’nın en
genç devleti olan Kosova’da yapılacak olan nüfus sayımları, Kosovalı Türkler açısından büyük önem taşıyor.
1981 yılında gerçekleşen nüfus sayımlarında bazı baskılar ve yanlış bilinçlendirmeler sonucu Türk nüfusunun sayısı 10 bin 200 olarak saptanmıştı.
Nüfus sayımı için 11 milyon
Euro bütçe ayrıldı. Nüfus sayımı harcamalarının yüzde 30'unu Kosova hükümeti, kalan bölümünün ise
Avrupa Birliği üyesi ülkeler tarafından karşılanması bekleniyor. Avrupa standartlarına göre hazırlanan sayım formları 3 formdan oluşuyor ve toplam da 81 soru yer alacak. Gayri resmi rakamlara göre Kosova’nın nüfusunun 2 Milyon üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Son resmi nüfus sayımı 1981 yılında yapılmıştı. 1991 yılında gerçekleştirilen nüfus sayımını ise Arnavutlarla birlikte Kosovalı Türkler de boykot etmişti. 5 milyon formun yer aldığı 36 ton malzeme 4 Bin 800 sayım yerine dağıtılacak.
Nüfus sayımlarında 5 Bin
kayıt memuru, 920 kontrolör ve 120 gözlemci görev alacak. Malzeme kutularında formlar yanı sıra anketler, kayıt memurlarının görev yapacağı bölgelerin haritaları ve kayıt işlemleri ve kuralları kılavuzları da bulunacak.