Washington merkezli
Dünya Bankası tarafından
bölge ekonomileri üzerine hazırlanan rapora göre altı üyeden oluşan
Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri geçen yıl sadece yüzde 0.8'lik
büyüme gösterdi.
Raporda, küresel ekonomiyle beraber
Ortadoğu ve
Kuzey Afrika bölgesinin
finansal krizden kurtulmaya başladığı, dış talepten gelen olumlu katkı ve iç piyasadaki hareketlenme neticesinde 2010'da yüzde 4.4'lük büyüme beklendiği ifade edildi.
Raporda ayrıca
Körfez ülkelerinin
ekonomik büyümede başı çektiğini ve akan sıcak para ve doğrudan
yabancı yatırımcılar neticesinde bunun diğer Ortadoğu ve Körfez ülkelerine olumlu etki yapacağı savunuldu. Raporda dünyada tüketilen
ham petrol ihtiyacının yüzde 15'inin Körfez ülkelerinden sağladığı vurgulandı.
Özellikle
Asya gibi gelişen pazarlardaki iyileşme ve küresel ekonomideki olumlu gelişmler neticesinde petrolün varil fiyatının 80 dolarla son bir yıldaki en yüksek seviyesine ulaştığı belirtilen raporda,
Amerika Birleşik Devletleri'nin de petrole olan ihtiyacının 2 Nisan'a kadar olan dört haftalık dönemde bir önceki yılda aynı döneme kıyasla yüzde 1.9 artış gösterdiğine dikkat çekildi.
Hidrokarbon uzmanları, fiyatların zirveye çıktığı zamana kıyasla daha düşük de olsa 75-85 dolar varil fiyatının petrol ihracatları için uygun olduğunu belirtti.
Dünya Bankası raporunda ayrıca para
transferleri ve göçmen
işçi konusuna da değindi. Ortadoğu ve
Kuzey Afrika ülkelerine kendi işçileri tarafından transfer edilecek para miktarının 2010'da yüzde 1.3, 2011'de ise yüzde 3.4 artması bekleniyor. Bunun yanı sıra Körfez'de göçmen işçilere olan talebin Avrupa'ya kıyasla çok daha hızlı olacağı tahmin ediliyor.
Körfez ülkelerinin güçlü finans kaynaklarına sahip olduğu ve uzun vadeli altyapı projelerine devam ettiği hatırlatılan raporda Avrupa'da ise tam tersine korumacılığın arttığı ve yabancı işçilerin sınırlardan geçişine kısıtlamalar konulduğu kaydedildi.
Son olarak bölge ülkelerinin kendi vatandaşları için yeteri kadar
iş imkanı oluşturamadığı vurgulandı. Yaşam standartlarının neredeyse durağanlaştığı ve hane başına düşen gelirlerde yeteri kadar artış sağlanamadığı belirtildi. İstatistiklere göre son beş yılda
işsizlik oranı yüzde 11'e gerilerken 15-24 yaş arası gençler arasında bu oran yüzde 25 olarak kaydedildi.
CİHAN