Kuzey Kore hükümeti yayımladığı yazılı açıklamada, Salı günü
Güney ve
Kuzey Kore arasında karşılıklı ateş açılmasından,
Güney Kore'nin sorumlu olduğunu, Güney Kore askeri güçlerinin, iki
ülke arasında tartışmalı sularda yaptığı bir tatbikat sırasında Kuzey Kore'ye çok yakın bir adadan ateş açtığını belirtti. Açıklamaya göre, söz konusu ada, iki Kore'nin de görüş alanına giriyor.
Kuzey Kore'nin kendini
kontrol etmek için "insanüstü bir çaba" harcadığı belirtilen açıklamada, Kuzey Kore'nin, Kore Yarımadasındaki barış ve istikrarın korunmasına büyük önem verdiğini ama nefsi müdafaa için Kuzey Kore topçu bataryalarının yine ateş açmaya hazır olduğunu vurgulandı.
"ABD DE SORUMLU"
Kuzey Kore hükümeti, Salı günü gelişen ve iki Kore arasında gerginliği artıran olayda ABD'nin de sorumluluk payı bulunduğunu bildirdi.
Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA tarafından yayımlayan mesajında, Kuzey Koreli üst düzey askeri bir yetkili, Çin ve Kore Yarımadasını ayıran Sarıdeniz'in ''bir barut fıçısı'' haline geldiğini, çatışma riskinin hep yüksek olduğunu, bu durumdan da ABD'nin sorumlu olduğunu belirtti.
Üst düzey askeri yetkili mesajında, "ABD sorumlu, çünkü iki Kore arasındaki savaşın bitiminde (1950-53), iki Kore'yi ayıran sınır çizgisini tek taraflı olarak çizen ABD'nin ta kendisidir" ifadesini kullandı.
Yetkili mesajında, "Böylece, ABD Salı günkü karşılıklı ateş açılma olayındaki sorumluluğundan kaçamaz" vurgusu yaptı.
ÇİN, "HER TÜRLÜ ASKERİ TAHRİKE" KARŞI OLDUĞUNU AÇIKLADI
Çin
Başbakanı Ven Ciabao, Kore Yarımadasında gerginliğin tırmanmasına neden olan gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, ülkesinin "her türlü askeri tahrike" karşı olduğunu beyan etti.
Rusya'nın başkenti Moskova'yı ziyarete eden Başbakan Ven Ciabao'nun sözleri, Çin
Dışişleri Bakanlığı tarafından kamuoyuna aktarıldı.
Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamasında Ven, Çin'in kararlı bir şekilde, Kore Yarımadasındaki barış ve istikrarın korunmasından yana olduğunu belirtti.
Şu an ki durumun "karanlık ve karmaşık" olduğunu kaydeden Ven, tarafların çok itidalli davranmaları, uluslararası camianın da gerginliği azaltmak için daha fazla çaba sarfetmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ven, istikrarı korumanın en iyi yolunun Kore yarımadasının nükleer
silahlardan arındırılması hedefleyen altılı görüşmelere yeniden başlamak olduğunu savundu.
Kuzey Kore'yi,
ekonomik ve diplomatik
destek karşılığında nükleer silah geliştirmekten vazgeçirmek amacıyla 2003'de başlatılan, ABD, Çin, Rusya,
Japonya, Güney ve Kuzey Kore'nin katıldığı altılı görüşmeleri
Nisan 2009'da tek taraflı olarak durduran Kuzey Kore yönetimi son olarak, bu görüşmeleri sürdürmeye hazır olduğunu açıklamıştı.
Kore yarımadasında Salı günü Güney ve Kuzey Kore arasında karşılıklı ateş açılmasıyla patlak veren gerginliğin ardından ABD ve Güney Kore olayın geliştiği bölgede 28
Kasım Pazar günü, ortak askeri tatbikat yapma kararı almış, tatbikata katılmak üzere ABD'nin nükleer
uçak gemisi USS George
Washington, Tokyo'nun güneyindeki bir donanma üssünden Kore sularına hareket etmeye başlamıştı.