Danimarka Büyükelçisi Jesper Vahr, 21 yıl önce eşiyle balayına geldiği
Türkiye'ye yıllar sonra
büyükelçi olarak atandı. Sırt çantasıyla Türkiye'nin birçok turistik ilini gezdiklerini anlatan Vahr, “Balayı için geldiğim
ülkede büyükelçi olmam benim için çok güzel bir süpriz oldu” dedi. Vahr, Türkiye ve Türkler ile ilgili gözlemlerini, Yeni Şafak'ın sorularını yanıtladı. Kütüphanesinde
İngilizce Kur'an hemen İncil'in yanında dururken, Vahr zaman zaman Kur'an'ı açıp incelediğini söyledi.
İLK KEZ BALAYINDA GELDİM
Daha önce Türkiye'ye gelmiş miydiniz? Türkiye'yi tanımak için okuduğunuz kitaplar oldu mu?
Birkaç kez Türkiye'ye geldim, bunlardan ilki 21 yıl önceydi. Sekiz hafta süreyle eşimle beraber uzunca bir balayı yaptık.
Sırt çantasıyla
seyahat etmiştik Daha sonra ben tekrar geldim Türkiye'ye. Türkiye'ye atanmamdan çok önce Orhan Pamuk'un Kar kitabını okumuştum. Şimdi de Elif Şafak'ın kitabını okuyorum.
Hangi Türkçe kelimeleri öğrendiniz öncelikle?
Sırt çantasıyla seyahat ederken öğrenmemiz gereken bazı kelimeler vardı. Mesela ekmek, su ve
üzüm.
Sevdiğiniz Türk yemekleri, Türk şarkıcıları var mı ?
Yemek olarak kebapları seviyorum
Türkiye'de sizi şaşırtan olumlu veya olumsuz bir şey oldu mu?
İlk geldiğimde bazı edebiyat öğrencileriyle tanışmıştım. Bu öğrenciler ile konuşurken
Cumhuriyet dönemi öncesi edebiyatına dair bazı sorular sordum. Bu konuya değinmeden atladılar. Şimdi ülke tarihinden belki biraz daha fazla gurur duyuluyor o döneme göre.
ÜYELİĞİNİZİ DESTEKLİYORUZ
Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda Danimarka'nın tavrı nedir?
2005'te başlatılan müzakere sürecini biz tamamen destekliyoruz. Belirtilen kriterleri ve AB mevzuatını yerine getirdiği sürece ve biraz da AB'nin içine alma kapasitesiyle bağlantılı olarak Türkiye'nin üyeliğini tamamen destekliyoruz. Aynı zamanda Türkiye'nin AB üyesi olma özlemini de.
İnsanlarınız çok içten
Türkiye ve Türkler ile ilgili izlenimleriniz neler?
Ben ve eşim burada seyahat ederken insanlardan hep çok yakın ve sıcak ilgi gördük. Bizi evlerine davet ettiler. Bir fakir
aileyle birlikte bayram geçirdik. Yanılmıyorsam Kaş'taydı. Küçük bir pansiyonun odasında kalıyorduk. Aile bizi kestikleri kurbanın etini beraberce yemeğe davet etti. O zaman ki izlenimlerimiz şu an için de geçerli. Türkler daha açık, daha içten insanlar. Danimarkalılar biraz daha içlerine kapanık, daha mesafeli insanlardır. Ülke ise tabii ki çok değişti. Ekonomik açıdan son 21 yılda gösterilen gelişme olağanüstü.
ROJ TV İŞİNİ CİDDİYE ALIYORUZ
Türkiye PKK ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle Roj TV'nin kapatılmasını istiyor. Yürütülen soruşturmada Danimarka Savcılığı Türkiye'den yeni deliller istedi mi?
Danimarka kesinlikle PKK'yı
terör örgütü olarak görüyor ve reddediyor. Ama PKK ile Roj TV arasındaki bağlantı konusu siyasi bir konu değil. Onun için Danimarka hükümeti bu konuda söz söyleme durumunda değil.
Başsavcı konuyu mahkemeye götürüp götürmeyeceğine karar verecek. Burada önemli olan başsavcının sunacağı delillere olan güveni ve inancı. Hiçbir başsavcı güvenmeyeceği delillerle mahkemeye gitmez. Biz bu aşamada yargıdan mesafeli durmaya çalışırız. Ama biliyorum ki Türk makamları Danimarka makamlarına belgeler sundular ve bu belgeler değerlendiriliyor.
Karikatür krizinden ders aldık
Hz.Muhammed ile ilgili karikatürler Danimarka'nın Türkiye'deki imajını nasıl etkiledi?
Kriz Danimarka'nın
Müslüman dünyadaki imajını etkiledi. Tekrar eski yörüngesine oturması biraz
vakit alır. Türkiye'deki son 2 aylık deneyimim gösteriyor ki bu kriz artık büyük bir etki bırakmıyor. Bunun sebebi de o te Türk hükümetinin çok ölçülü hareket etmiş olması. Zannediyorum ki biz krizden eskisine oranla daha güçlü çıktık. Çünkü Danimarka seçimleri bağlamında Hz.Muhammed'in bir karikatürü daha yayınlandı. Herkesten gayet ölçülü bir tepki geldi. 'Biz bu tuzağa düşmeyeceğiz' gibi bir davranış içindeydi herkes. Ateşe benzin dökmekten ziyade sessiz bir biçimde geçildi. Bu da gösteriyor ki karikatür krizinden biz de bir şeyler öğrendik.
YENİŞAFAK