1,5 milyon insan karadan, havadan, denizden, tank,
uçak,
füze ve topların hedefi oluyor.
İsrail tüm bu saldırganlığının gerekçesini '
Hamas'ı boğmak ve roketlerini elinden almak' olarak açıklıyor. Böylece Hamas bir daha güneyde yaşayan İsraillilerin huzurunu kaçıramayacak. Peki bu tür bir
operasyonla Hamas biter mi? İsrailli yetkililerin kimi bunun mümkün olmadığını belirtirken, kimi ise zaten hedefin Hamas'ı bitirmek olmadığını öne sürüyor. Dolayısıyla her halükarda Hamas yaşayacak ve hiçbir şey değişmeyecek.
İsrail 2006 yılında da
Hizbullah'a yönelik operasyon gerçekleştirdiğinde hedefi 'Hizbullah roketlerini susturmak' olarak göstermişti. Ancak 33 günlük savaş sonunda Hizbullah değil yenilgiye uğramak, tam tersine Lübnan'ın en büyük politik gücü olarak ortaya çıkmıştı. Uzmanlara göre Hamas'ın Hizbullah benzeri bir başarı elde etmesi mümkün görünmüyor. Bunun en temel sebebi olarak ise Hamas'ın
lojistik destekten yoksun olması gösteriliyor. Üç tarafı İsrail ve bir tarafı da
Mısır tarafından kuşatılan Hamas'a gelen destek sadece Mısır-
Gazze arasındaki tünellerle sağlanıyor. İsrail bölgeyi yeniden işgal etmeyeceğini de belirtiyor. Bu durumda Hamas ayakta kalacak ve muhtemelen yapılacak ilk parlamento seçimlerinde de rakibi El Fetih'i yeniden hezimete uğratacak. Bu durumda İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılardan hiçbir sonuç alınamayacak. Ve İsrail'in güneyine düşen roketlerin de sonu gelmeyecek.
Pek çok uzmanın ortak görüşü ise Hamas'ı daha fazla şiddete zorlayarak, ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'nın da elini kolunu bağlamak. Obama'nın da ismi "terörle" anılan bir Hamas'ın İsrail ile barış masasına oturmasına izin vermeyeceği kesin. Peki Hamas tüm bu oldubittilerle ne tür bir hedefe ulaşmak istiyor? Gerçekten İsrail tarafına fırlattığı roketler,
Filistin davasına bir fayda mı getirecek? Ya da Hamas bu roketlerle sadece 'direnişimiz sürüyor' mesajı mı vermek istiyor?
Operasyonun başlamasıyla birlikte dünya televizyonları da Filistin-İsrail kamuoyu oluşturma mücadele alanına dönüştü. Dünyanın önde gelen televizyonları BBC, CNN, Fox, Sky bir yandan İsrailli diğer yandan Filistinli ekrana çıkarmak için yarışırken, hiçbir Filistinlinin Hamas füzelerinden neyin hedeflendiğini açıklayamaması dikkat çekti. Son 8 yılda Hamas ve diğer Filistinli gruplar fırlattıkları roketlerle 20 İsraillinin ölümüne sebep olurken, bu roket saldırılarından sonra İsrail'in gerçekleştirdiği operasyonlarda ise binlerce Filistinli hayatını kaybetti.
Bazı Filistinli uzmanlar ise Hamas'ın roketlerle sürekli olarak İsrail'e fırsatlar sunduğunu, bu şekilde hem Filistin davasının "terörle" anıldığını hem de İsrail'in barış masasına oturmamak için iyi bir bahanenin arkasına sığındığını savunuyor.
CUMALİ ÖNAL/GAZZE SINIRI