Japon polisinden yapılan açıklamada, 15 bin 315 kişinin ise kayıp olduğu belirtildi. Ölü sayısı Miyagi'de 7 bin 318, Iwate'de 3 bin 529 ve
Fukuşima bölgesinde ise 1113 olarak açıklandı.
Japon yetkililer, depremdeki kayıplardan bazılarının felaket bölgesinde olmayabileceğini, bu kişileri tsunaminin denize sürüklemiş olmasının muhtemel olduğunu, 2004 yılındaki büyük tsunami felaketinde olduğu gibi, kayıpların çoğunun cesedinin bulunamayacağını belirtiyor.
RADYASYONLU SU OKYANUSA AKITILIYOR
Japonya'da nükleer kâbus sürüyor.
Deprem ve tsunamiden zarar gören Fukuşima nükleer santralinda durumun
Çernobil nükleer felaketine yaklaştığı belirtiliyor. Dün nükleer santralden 11 bin ton kirli suyun okyanusa akıtılmasına başlandı. Bununla
radyasyon düzeyi daha yüksek suya depolarda yer açılması amaçlanıyor.
Hükümet sözcüsü Yukio Edano, bu önlemin güvenliği sağlama açısından kaçınılmaz olduğunu açıkladı. Edano, denize akıtılıan suyun depolara pompalanacak sudan daha az radyasyonlu olduğunu belirtti.
SANTRAL ÇERNOBİL GİBİ KAPATILACAK
Uzmanlar santralın, Çernobil kazası sonrasında olduğu gibi,
betonla ya da özel bir çadırla kapatılmasını en yakın olasılık olarak değerlendiriyor. Bunun için ABD ve Almanya'dan dünyanın en büyük 4 beton pompası Japonya'ya gönderilecek.
ABD ayrıca radyasyona dayanıklı robotları ve 140 civarında radyasyon güvenlik uzmanını Japonya'ya gönderecek. Robotlar santralın girilemeyen yerlerinden veri ve görüntü geçerek sızıntının giderilmesine yardımcı olacak.