İleri yaşlarda boşanma oranı hızla yükseliyor.
Bu konuda ortaya atılan son teori "
emekli eş sendromu" olarak adlandırılıyor.
Yoğun çalışma tempoları ile tanınan
Japonlar, hayatlarının büyük bölümünü işyerlerinde, hatta kimi zaman ailelerinden uzakta geçiriyorlar.
Sayoko Nişida adlı Japon kadının "Emekli Eşler Neden Başbelasıdır?" adlı kitabına bakılırsa emeklilik ise bu kalıbı yıkıp, bir anda çiftlerin başbaşa kalmasına yol açıyor.
Pek çok çift, ansızın birbirlerini aslında pek de tanımadıklarının farkına varıyor.
Bu sorunun ev ortamına alışmadıkları için özellikle emekli olan erkekleri yaşamına geçiş daha çok etkilediği belirtiliyor.
Evlilik danışmanları çiftlere meşgaleleri olmayan bir ortamda, özellikle de yurtdışı seyahatlerinde çok fazla beraber zaman geçirmemelerini salık veriyor. Çiftlere 'uzun tatiller yerine günübirlik turları
tercih edin' deniyor.
Japon sağlık bakanlığına göre ülkede boşanma oranları son 10 yılda yüzde 26,5 arttı. 2004 yılında 20 yıldan uzun bir evlilik ardından boşanan çiftlerin sayısı 42 bine yükseldi.
Bu rakam 1985 yılına göre tam iki kat artış ifade ediyor. Aynı dönem içinde 30 yıldan uzun bir evlilikten sonra ayrılanların sayısı da dörde katlandı.
İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki "bebek patlaması" dönemi mensuplarının emeklilik çağına gelmesi ile, son beş yılda hiç olmadığı kadar çok insanın emekliler ordusuna katılacağı tahmin ediliyor.
BBC'ye göre uzun ömür de soruna katkıda bulunan unsurlardan birisi. Pek çok kadın, 65 yaşında emekli olan eşleri ile bu koşullar altında 20-30 yıl daha geçirmeye katlanamayacağına inanıyor.
Bazı Japon erkekler de bu soruna çözüm için
örgütleniyor. İşine bağlılığı nedeniyle eşinden ayrılan Kawasakili
işadamı Kiyotaka Yamana, Çılgınca Aşık Kocalar Derneği'ni kurmuş.
Örgüt çiftlerin ilişkilerini geliştirmesi için etkinlikler yapıyor.
BBC TURKISH