Avrupacı Demokrat Birliği'nin (ADB) lideri Clemente Mastella'nın geçen
Perşembe günü
Adalet Bakanlığı görevinden istifasıyla hareketlenen siyasi arenada,
koalisyon ortakları arasındaki görüş ayrılıklarının da körüklediği
kriz rüzgarı, dün
akşam saatlerinden beri sert esiyor.
Başbakan Prodi'nin Mastella'nın dün akşam ADB olarak koalisyondan çekilmekle kalmayıp hükümeti dışarıdan da olsa
desteklemeyeceklerini açıklamasının ardından koalisyon ortaklarıyla yaptığı zirvede, krizin "resmileştirilmesini" kararlaştırdığı öğrenildi.
Edinilen bilgilere göre Prodi, muhalefet liderlerinin ve koalisyondaki bazı isimlerinin çağrısı doğrultusunda, Qurinale Sarayı'na çıkarak Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya hemen istifayı sunma eğiliminde değil.
Siyasi kaynaklar, Prodi'nin havlu atmadan önce, krizin parlamento nezdinde resmileştirilmesi yönünde görüş belirtttiğini kaydettiler.
Buna göre, Prodi mevcut hükümet için hem Meclis'te hem Senato'da güvenoyu tazeleme yoluna başvuracak.
Bugün Meclis'te grup başkanlarının yapacağı toplantının ardından, Prodi'nin genel siyasi duruma ilişkin parlamentoya bilgi vermesi bekleniyor.
Ancak mevcut koşullarda, en azından aritmetik açıdan, Prodi hükümetinin özellikle Senato'dan güven oyu alabilmesi neredeyse imkansız görünüyor.
Bununla birlikte Prodi'nin Cumhurbaşkanı Napolitano'ya istifasını sunmadan önce, halihazırdaki merkez sol
iktidarın gerekli desteği yitirmiş olduğunu parlamentoda yapılacak güven oylaması ile
tescil ettirmekten yana olduğu belirtiliyor.
-İKİ YILLIK İKTİDARDA İKİNCİ KRİZ-
İtalya'da Prodi hükümeti, 2006'nın
Nisan ayındaki genel seçimlerde, merkez solun merkez sağa karşı kıl payı bir
zafer kazanmasıyla iktidara gelmişti.
17
Mayıs 2006'da parlamentodan güven oyu alarak göreve başlayan Prodi hükümeti, henüz iki yılı dahi tam olarak dolduramamışken, bugün görev süresindeki ikinci krizle karşı karşıya bulunuyor.
Prodi, ilk
hükümet krizini
Şubat 2007'de yaşamıştı. 21 Şubat 2007'de, hükümetin dış
politika ve Afganistan'daki İtalyan askerlerinin görev süresinin uzatılmasına ilişkin hazırladığı önergenin Senato'da onaylanmaması Prodi'nin istifasıyla sonuçlanmıştı. O dönemdeki kriz, Cumhurbaşkanı Napolitano'nun siyasi partilerle istişareleri neticesinde, Prodi'nin istifasını geri çevirmesi, hükümetin de güvenoyu tazelemesi suretiyle çözümlenmişti.
Ancak Mastella'nın partisi ADB'nin hem koalisyondan ayrılması hem de hükümete dışarıdan destek vermeyeceğini açıklamasıyla gündeme gelen yeni krizin atlatılması hayli zor görünüyor.
Siyasi uzmanlar, ufukta sandığın göründüğü kanaatini taşıyorlar. Krizin resmileşmesi ve Prodi'nin istifası durumunda, teknokratlar hükümeti türünden bir seçeneğe çok zayıf bir olasılık gözüyle bakılıyor, sandığa gidilmesinin daha güçlü ihtimal olduğu belirtiliyor.