Hayatlarını tehlikeye atarak kameralarının
kayıt tuşuna basan
Myanmarlılar, bu görüntüleri eski başkent Yangon'da çekti. Görüntüler cuntanın
demokrasi yanlısı göstericilere acımasız müdahalesini gözler önüne serdi.
CNN International'ın ele geçirdiği görüntüler, gözaltına alınırken güvenlik güçlerinden dayak yiyen göstericilerin çaresizliğini ortaya koyuyor.
Bazı göstericiler kendilerini
sivil polis olarak tanıtan, üniformasız kişiler tarafından gözaltına alınıyor. Sert müdahale, arkasında birçok yaralı bırakıyor.
Myanmar'da gösterilerin başladığı 17
Eylül tarihinden bu yana
muhalif gruplar 200'e yakın kişinin öldüğünü ileri sürüyor. Cunta
yönetimine göre ise ölenlerin sayısı 10.
Ölenlerin arasında
Japon bir gazeteci de var. O da göstericiler gibi güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybetti.
Uluslararası
toplum Myanmar yönetiminin gösterileri barışçıl yöntemlerle bastırması için çaba sarfediyor. BM'nin Özel Temsilcisi İbrahim Gambari bu amaçla ülkeyi ziyaret etti. Cunta liderleriyle günler süren ertelemenin ardından görüşebildi. Ancak görüşmelerden olayları yatıştıracak bir sonuç çıkmadı.
Gözaltındaki 80 rahip serbest
Bu arada, Myanmar'da geçen hafta son 20 yılın en büyük askeri yönetim karşıtı gösterilerin bastırılması sırasında gözaltına alınan 80 rahip bugün serbest bırakıldı.
Salıverilen rahiplerden biri, kendisiyle birlikte 80 rahibin gece yarısından hemen sonra Yangon'daki Mingala Yama manastırına döndüğünü söyledi. Adını açıklamayan rahip, manastırlarına
baskın sırasında gözaltına alınan 96 rahipten geriye kalan 16'sının da kısa sürede salıverilmesini beklediklerini kaydetti.
Yangon'un Insein bölgesindeki eski bir
teknik enstitü binasında tutulduklarını söyleyen rahip, sorgulamaları sırasında sözlü tacize uğradıklarını, kendilerine iki öğün yemek verildiğini anlattı.
Yangon'daki yaklaşık 15 manastıra düzenlenen baskınlarda yüzlerce rahibin gözaltına alındığı belirtiliyor.