Alman Bild gazetesinin, Afganistan'da kafatasıyla poz veren Alman askerlerinin 5 fotoğrafına yer vermesi ülkede büyük tepkiye yol açtı
Gazete bugünkü nüshasında, ISAF araçları önünde kafatasıyla poz veren ve Alman askeri kıyafetleri giymiş kişilere ait 5 fotoğraf yayınladı. Bir asker, fotoğrafların 2003 yılı ilkbaharında çekildiğini söyledi.
Almanya Savunma Bakanı Franz Josef Jung, olaydan üzüntü duyduğunu belirterek, ''Alman askerlerinin böyle bir tutumunun hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği açıktır'' dedi.
Fotoğrafların hiçbir şekilde kabul edilir yanı olmadığını söyleyen Jung, olayların en kısa sürede araştırılacağını, doğru olması durumunda sorumlu askerlere disiplin cezası verileceğini, gerektiği takdirde cezai işlem de yapılacağını kaydetti.
Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de fotoğraflardan duyduğu rahatsızlığı aktararak, ''Sorumsuzca ve affedilemeyecek tutumları, Alman ordusunun ve ülkemizin imajına zarar veriyor'' dedi.
Bu olayın, yurt dışında zor şartlar altında görev yapan diğer binlerce Alman askerine de hakaret anlamına geldiğini ifade eden Steinmeier, Savunma Bakanlığının olayı acilen araştıracağı yönünde açıklama yaptığını, bunu da memnuniyetle karşıladığını kaydetti.
Steinmeier, olayın tüm açıklığıyla araştırılması ve sonuçlardan sonra gerekli kararların alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
Birlik 90/Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Renate Künast, gazetede yayınlanan fotoğrafların ''korkunç'' olduğunu belirterek, ''Böyle bir şey Alman ordusunda olmamalı. Savunma Bakanı, sorumlu askerlerden derhal hesap sormalı'' dedi.
Federal Meclis Savunma Komisyonunun Sosyal Demokrat Partili (SPD) üyesi Rainer Arnold da fotoğrafların Alman Silahlı Kuvvetlerinin imajına büyük ölçüde zarar verdiğini, bu tür askerlerin ordu içinde yer almamaları gerektiğini ifade etti.
Komisyonun Yeşiller Partisinden üyesi Winfried Nachtwei, fotoğrafları ''rezalet'' diye nitelendirerek, Sol Parti Milletvekili Petra Pau da fotoğrafların kendisini şok ettiğini belirterek, olayın bir an önce aydınlatılmasını istedi.
Bu arada Savunma Komisyonu, Guantanamo üssünde yaklaşık 5 yıl boyunca tutulduktan sonra serbest bırakılan Murat Kurnaz'ın ifadesinin alınabilmesi için komisyonun bir araştırma komisyonuna dönüştürülmesi konusunda karar alacağı toplantısına başladı.
Kurnaz, Guantanamo'ya götürülmeden önce Afganistan'ın Kandahar kenti yakınlarında gizli bir Amerikan hapishanesinde Alman askerleri tarafından da kötü muameleye tabi tutulduğunu söylemişti.