Kudüs Belediyesi'nin Planlama ve İnşaat Komisyonu,
Doğu Kudüs'ün
Yahudi mahallelerinde 124 konutluk inşaat projelerine onay verdi.
Planlama Komisyonu'nun onayladığı projelerden biri, Doğu Kudüs sınırları içinde,
Filistin mahallelerinden Beyt Hanun yakınındaki Yahudi mahallesi Ramot'ta 120 konut yapılmasını öngörüyor. Bir diğer onay alan proje ise, yine Doğu kudüs sınırları içindeki Pisgat Ze'ev'de de 4 konutluk bina inşaatı.
Komisyon ayrıca, geçen hafta Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesinde 13 konutluk inşaat projesine de onay vermişti.
Ramot'taki konutların 2004 yılında onaylanan 180 konutluk projenin bir parçası olduğu bildirildi.
Belediye Meclisi'nin sol kesim partilerden Meretzli üyesi Yoseph Alalu, Komisyonun kararının hükümetten onay gerektirmediğini de belirtip, nihai onay olduğunu söyledi. Alalu, kararı yanlış bulduğunu belirtip, Kudüs Belediyesi'nin izlediği
politikanın, Filistinliler'le müzakerelere büyük zarar vereceğini kaydetti.
Filistin hükümeti sözcüsü Gassan Katib, bütün bu uygulamaların yasadışı ve kabul edilemez olduğunu söyledi. Katib, kararı kınadıklarını belirtirken,
ABD'nin Batı Şeria'da ve özellikle Kudüs'teki Yahudi yerleşimlerindeki genişleme çabalarında daha etkili olmasını beklediklerini ifade etti.
Kudüs Belediye Meclisi'nin Likud grubu Başkanı Elişa Peleg ise kararı memnuniyetle karşıladı. Peleg, bazı koşulların inşaatlarda gecikme yarattığını ve Kudüs'ün bu mahallerindeki artık elzem hale gelen inşaatların, kentte yaşayanların durumunu da güçlendireceğini savundu.
-POLİTİKA 40 YILDIR AYNI-
Kudüs Belediyesi ise söz konusu inşaatların özel sektörün projeleri olduğunu ifade etti. Belediye, Kudüs'teki inşaat politikasının son 40 yıldır olduğu gibi aynen devam ettiğini ve bir değişiklik olmadığını, belediyenin hem Yahudi hem de Arap kesiminde inşaatları, planlara göre desteklediğini öne sürdü.
İsrail radyosu da
komisyonun Har Homa ve çevresinde 19 sinagog yapımını onaylamasını beklendiğini söyledi. Radyo, belediye kaynaklarının, Har Homa'da (Cebel Ebu Gneym) 30 bin dolayında kişi yaşarken sadece 2 sinagog bulunduğunu ifade edip, bu nedenle sinagog yapımı için
bölge sakinlerinden yoğun talep geldiğini söylediklerini de kaydetti.
İsrail'de barış yanlısı örgütlerden ve Kudüs'te ortak yaşamın muhafaza edilmesi için çalışan İr Amim ise İsrailli yetkilileri suçladı.
İr Amim, yaptığı açıklamada, geçen yıl
Eylül ayında, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde inşaat yasağının sona ermesinden sonra, İsrailli yetkililerin Doğu Kudüs'te tüm hızıyla inşaatlara yol verdiklerini söyledi.
Örgütün açıklamasında, "Bu politika, Kudüs'ü bir savaş alanı haline getirip, istikrarına da zarar veriyor" denildi.
Belediye Komisyonu'nun inşaatlardaki onayının, AB'nın Dış Politika ve
Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un, Orta
doğu turu çerçevesinde yarın İsrail'e gelmesi öncesine rasladığına da dikkat çekiliyor.
Ashton daha önce, Yahudi yerleşimleriyle ilgili AB'nin tutumunun açık ve net olduğunu vurgulamış, yerleşimlerin İsrail-Filistin barışının önünde bir engel olduğunu belirtmişti.
Ashton, İsrail yanı sıra Filistinli yetkililerle de bir araya gelecek.