Mayıs ayında ABD Başkanı
Barack Obama'nın 1967 sınırlarını esas kabul eden teklifini şiddetle reddeden
İsrail Başbakanı Binyamin
Netanyahu'nun,
Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusu yapma hazırlıklarından ötürü aynı teklifi kabul ettiği iddia edildi. Buna karşılık İsrail, Filistin tarafından "
Yahudi devleti" olarak tanınmayı bekliyor.
İsrail Başbakanı
Binyamin Netanyahu'nun 1967 sınırlarını esas alacak şekilde Filistin tarafıyla görüşmelere yeniden başlamayı kabul ettiği iddia edildi.
İngiliz Daily
Telegraph gazetesinin adı açıklanmayan İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı habere göre İsrail, ABD Başkanı Barack Obama tarafından geçtiğimiz mayıs ayında getirilen teklifi kabul ediyor. Buna karşılık Filistin'in İsrail'i bir "Yahudi devleti" olarak tanımasını istiyor. İsrail'in bu şartları kabul etme noktasına gelmesinde Filistin'in eylül ayında BM'ye tam üyelik başvurusu yapmaya hazırlanmasının da etkili olduğu vurgulandı.
İsrailli yetkili, "Biz, barış görüşmelerinin yeniden başlatılması çerçevesinde, İsrail için zor olacak unsurları içeren bir teklifi kabul etmeye hazırız." dedi. Söz konusu anlaşmanın Filistin tarafının "kırmızı çizgilerine" dokunduğu yine de Filistinli yetkililerin cevabi teklifinin bekleneceği belirtildi. Öte yandan İsrail Radyosu ise İsrail ve ABD arasında oluşturulan mutabakat metni uyarınca
toprak anlamında 1967 öncesi sınırlara geri çekilmenin söz konusu olmayacağını ve o tarihten bu yana bölgede meydana gelmiş nüfus değişimlerinin dikkate alınacağını savundu.
Filistinli yetkililer ise kendilerine herhangi bir teklifin ulaşmadığını belirterek, barış görüşmelerinin devam etmesi için İsrail'den
Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki yeni yerleşim yerleri kurmayı durdurmasını talep etti. Hatırlanacağı üzere ABD Başkanı Barack Obama, mayıs ayında 1967 sınırlarını esas alacak şekilde barış müzakerelerinin tekrar başlaması için İsrail ve Filistin taraflarına çağrıda bulunmuş, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 1967'deki sınırlarına geri çekilmelerini kesin bir dille reddetmişti. Netanyahu, Obama'ya selefi George
Bush tarafından 2004'te verilen, "İsrail'den 1967 sınırlarına çekilmesi talep edilmeyecek ve Batı Şeria'daki büyük yerleşim blokları İsrail'in elinde kalacak." taahhüdüne bağlı kalmasını istemişti. Bu arada İsrail Yüksek Mahkemesi, ilk kez verdiği bir kararla Batı Şeria'daki en büyük yerleşim yeri olan Migron'un yıkılmasını istedi. İsrail hükümetini kanunları uygulamada iradeli davranmadığı için eleştiren Yüksek Mahkeme Başkanı Dorit Beinisch, "Bu büyüklükte bir yerleşim yerinin yıkılmasının kolay olmadığını kabul ediyorum fakat hükümet buranın hiç kurulmamasını sağlayabilirdi." diye konuştu. İsrail devleti, İsrail yasalarına aykırı şekilde Filistinlilere ait topraklar üzerinde inşa edilen yerleşimlerin illegal olduğunu kabul etmiş fakat yıkmak için adım atmamıştı.
Diğer taraftan
Rusya, Filistin'in bağımsızlığına
destek vereceğini duyurdu. Rusya
Dışişleri Bakanlığı Orta
doğu ve
Kuzey Afrika Dairesi Başkanı Sergey Verşinin, Filistin'in bağımsızlığının tanınması için
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yapılacak oylamada '
evet' oyu kullanacaklarını kaydetti. Rus diplomat, 1988 yılında da eski
SSCB döneminde Filistin'in bağımsızlığını tanıdıklarını ve Moskova'da Filistin Büyükelçiliği'nin faaliyet gösterdiğini hatırlattı.