ETA, Bask bölgesinde yayınlanan Gara ve Berria adlı gazetelerin internet sitelerinde yayımlanan yazılı bildiride ve bir video görüntüsünde, ''
silahlı faaliyetlerini tamamen sona erdirdiğini'' duyurdu. Silah bırakmakta ''kararlı olduğunu ve açık bir vaatte bulunduğunu'' vurgulayan ETA,
İspanyol ve
Fransız hükümetlerine ''çatışmanın sonuçlarını çözüme kavuşturmak için
direk bir
diyalog yolu açılması'' çağrısında bulundu.
Yüzleri kapalı 3 kişi tarafından okunan ETA bildirisinde yapılan açıklamadan ''tarihi'' diye bahsedilirken,''Bask bölgesinde yeni bir siyasi dönem başladı. Siyasi sorunlara demokratik ve adil çözüm bulabilmek için tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız'' denildi.
Geçen
pazartesi günü San Sebastian kentinde yapılan Uluslararası Barış Konferansı'nın sonunda yapılan ''
silah bırakma'' çağrısına atıfta bulunan ETA, bunu ''büyük bir siyasi girişim'' olarak değerlendirdi. Söz konusu Uluslararası Barış Konferansı'na, eski BM Genel Sekreteri ve
Nobel Barış Ödülü sahibi Kofi
Annan, eski
İrlanda Başbakanı Bertie Ahern, eski
Norveç Başbakanı Gro Harlem Bruntland, İrlanda'daki Sinn Fein partisinin lideri Gerry Adams, eski
İngiltere Başbakanı Tony Blair'in
Kuzey İrlanda ile ilgili konulardaki başmüzakerecisi Jonathan Powell, eski
Fransa İçişleri Bakanı Pierre Joxe gibi isimler ile Bask bölgesinde şu anda ana muhalefette bulunan Bask
Milliyetçi Hareketi (PNV) ve Bask parlamentosundaki diğer
siyasi partiler, Bask'taki aşırı milliyetçi sol hareket ''izqiuerda abertzale'', Bask'taki sendikalar ile bazı işadamları katılmıştı.
ETA son olarak 5
Eylül 2009 tarihinde
ateşkes ilan etmiş ve 10 Ocak 2011'de bunu ''kalıcı, genel ve doğruluğu uluslararası alanda kanıtlanabilir'' boyuta taşımıştı. 43 yıldır
terör saldırıları düzenleyen ETA, bazı İspanyol kaynaklarına göre 829, bazılarına göre de 859 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.
ETA'nın açıklamasında ne örgütün feshedilmesine ne de silah teslim edilmesine herhangi bir atıfta bulunulmaması dikkat çekti.
İspanya Başbakanı
Zapatero ''Bu,
demokrasinin, yasaların ve aklın bir başarısı''
İspanya Başbakanı
Jose Luis Rodriguez Zapatero, ETA'nın, silahlı faaliyetlerini bırakmasıyla ilgili açıklamasını, ''Bu, demokrasinin, yasaların ve aklın bir başarısı'' diye değerlendirdi.
Zapatero, basına yaptığı açıklamada, ''Bu son, tüm siyasi partilerin birlik olmasının bir neticesidir'' dedi. İspanya'nın demokrasi tarihindeki tüm hükümetlere, başbakanlara ve başta kendi dönemindekiler olmak üzere tüm içişleri bakanlarına yaptıkları çalışmalar için teşekkür eden Zapatero, ETA'ya karşı mücadelede Fransa'nın işbirliğinin de önemli olduğunun altını çizdi.
Zapatero, İspanya'nın çok uzun yıllar acı çektiğini ve teröre karşı mücadele ettiğini belirterek, ''Bizimkisi terörizmsiz bir demokrasi olacak ama şimdiye kadar olan terör asla hafızalarımızdan silinmeyecek'' dedi.
Gazetecilerden soru almadan konuşan Zapatero, ''Özellikle Bask toplumunu düşünüyorum. Korkuyla düğümlenen bir yaşamın sona ermesinin zevkini çıkartacak'' ifadesini kullandı.
''Hukuk devleti, birlikte yaşamanın tek modeli olarak üstün geldi. Bu başarı, İspanyol toplumunun kararlılığı ve ılımlı yaklaşımı sayesinde gerçekleşebildi'' diyen İspanya Başbakanı, ''terörizm kurbanlarının anılarının her zaman İspanyol toplumuna eşlik edeceğini'' söyledi.
Zapatero ayrıca, ETA'ya karşı bu zamana kadar gösterdikleri mücadeleden dolayı İspanyol güvenlik güçlerine de teşekkür etti.
Zapatero, gelecek 20 Kasım'da yapılacak
erken genel seçimler sonrasında iktidara gelecek hükümetin, ''yeni bir döneme liderlik edeceğini'' vurguladı.