Tahran Emniyet Müdürlüğü açıklamasında, bugün için kentin hiçbir bölgesinde herhangi bir toplanma ve gösteriye rastlanmadığını bildirdi. Açıklamada, dün geceki korsan gösteride can ve mal kaybına neden olan asli sorumluların yakalandığı bildirildi.
Yakalananlar arasında Irak'taki Eşref Kampında eğitim gördükten sonra İran'a giren
terör örgütü Halkın Mücahitleri'ne üye saldırganların olduğu belirtildi.
Başkentte huzurun hakim olduğu belirtilerek, olası izinsiz gösterilere göz yumulmayacağı,
yasalara aykırı hareket edenlere karşı sert önlemler alınacağı kaydedildi.
21 ÖLÜ, YÜZLERCE YARALI
İran'da 12 Hazirandaki 10. dönem
cumhurbaşkanı seçimi sonuçlarının açıklanmasından sonra gösterilerde resmi rakamlara göre, şu ana kadar toplam 21 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.
Seçim sonuçlarının açıklandığı 13 Haziran gecesi
İçişleri Bakanlığına yürümek isteyen göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki arbedede 1 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi yaralanmış ve çok sayıda kamu malı tahrip edilmişti.
Ertesi gün devam eden gösterilerde çıkan olaylarda
banka ve iş yerleri tahrip edilmiş, belediyeye ait araçlar ile özel araçlar ateşe verilmişti.
Cumhurbaşkanı adaylarından Mir Hüseyin
Musevi, gelişmelerin ardından yaptığı açıklamada gösterilere katılarak
halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atan gruplarla bir ilgilerinin olmadığını belirtmiş, taraftarlarını ''sessiz
protesto''
eylemine davet etmişti.
Musevi'nin çağrısı üzerine seçim sonuçlarına
itiraz amacıyla
pazartesi günü İnkılab ve Azadi Meydanları arasında on binlerce kişi ''sessiz protesto'' eylemi ve yürüyüşüne katılmıştı.
Musevi'nin de konuşma yaptığı eylemde herhangi bir gerginlik yaşanmamıştı. Ancak aynı günün geç saatlerinde halkın arasına karışan tahrikçilerin askeri bir binaya saldırması üzerine çıkan olaylarda 7 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi yaralanmış, yine çok sayıda kamu malı tahrip edilmişti.
Olaylar üzerine yeniden bir açıklama yapan Musevi, durumdan istifade eden tahrikçiler konusunda taraftarlarını uyarmış, şiddet eylemlerini kınamıştı.
Musevi'nin, yasal yollardan itirazların süreceğini açıklaması üzerine on binlerce kişi salı günü Venek Meydanı ve etrafında ''sessiz protesto'' eylemine katılmıştı. İzinsiz olmasına rağmen polisin müdahale etmediği eylem olaysız sona ermişti.
Musevi taraftarları çarşamba günü de Heft-e Tir Meydanından İnkılab Meydanına kadarki kilometrelerce yolu katederek ''sessiz protesto'' yürüyüşünü sürdürmüştü.
Musevi'nin, pazartesi günkü olaylarda hayatını kaybedenleri anmak için perşembe günü camilerde toplanılması ve yasal yollardan itirazın sürdürülmesi çağrısı üzerine camilerde toplanan halk, siyahlar giyerek ölenler için dua etmişti. Duaların ardından yine on binlerce kişi
İmam Humeyni Meydanı'na doğru ''sessiz protesto'' yürüyüşünü sürdürmüştü. Musevi de ilerleyen saatlerde meydana gelerek halkı selamlama konuşması yapmıştı. Aynı gün Firdevsi Meydanı'na kadar yürüyen eylemciler sessizce dağılmıştı.
Dini lider Ayetullah Ali
Hamaney cuma hutbesinde, sorunların yasal çerçevede çözülmesi tavsiyesini yinelemiş,
sokak gösterilerinin sona ermesi çağrısı ve uyarısında bulunmuştu.
Emniyet Genel Müdürlüğü de yasa dışı hiçbir eyleme göz yumulmayacağını, olaylara karışanlara sert karışılık verileceğini açıklamıştı.
Musevi'nin
seçim bürosunun, cumartesi günü İnkılab ve Azadi meydanları arasında ''sessiz protesto'' yapılması yönünde iki gün önceden istediği izni, İçişleri Bakanlığı vermemişti.
Bunun üzerine Musevi'nin seçim bürosu, yapılması planlanan ''sessiz protesto'' eylemi ve yürüyüşünün belirlenen vakitten iki saat önce iptal edildiğini açıkladı. Ancak karardan haberdar olmayan 3 bin kadar göstericinin İnkılab Meydanı ve etrafında toplanarak eylemi sürdürmek istemesi üzerine çıkan olaylarda 13 kişi hayatını kaybetmiş, en az 100 kişi yaralanmıştı.
Resmi yetkililer, seçim sonraki süreçte aralarında siyasilerin de bulunduğu yüzlerce kişinin gözaltına alındığı, olayların asli sorumluları dışındakilerin bir süre sonra serbest bırakıldığını belirtmişti.
AA