İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü
Muhammed Ali Hüseyni, "Teröristler
bölgeyi güvensiz hale getirmişlerdir. Bu
teröristlerin
kurbanlarından olan İran, bu konuda bir önlem alınmasından yanadır. Bu konuda en etken çözüm de diplomasi yolları seçilerek oluşturulacak bir güvenlik komitesiyle sağlanacak bir
işbirliğidir" dedi.
İstanbul'da yarın başlayacak olan
Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'na katılmak için
Türkiye'de bulunan
Muhammed Ali Hüseyni, İran'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda
basın toplantısı düzenledi. Hüseyni, İran'ın nükleer programı ve gündemdeki konularda açıklamalarda bulunarak basın mensuplarının sorularını
cevapladı.
TERÖR FAALİYETLERİNİN ARKASINDAKİ UNSURLAR İYİ ARAŞTIRILMALI
Açıklamasında Irak'ın kuzeyindeki
terörist faaliyetlerin iyi incelenmesi gerektiğini söyleyerek bu faaliyetlerin arkasındaki unsurlara dikkat çeken Ali Hüseyni, "Elde ettiğimiz bilgilere göre teröristler ABD tarafından eğitilmekte, silahları da yine ABD tarafından sağlanmaktadır. Bu bilgiler ciddi şekilde araştırılmalı" dedi. Hüseyni, "bazı terörist liderlerin de ABD'li yetkililerle görüştüğüne dair bilgiler" olduğunu ekledi. PKK'nın İran kolu olan PJAK'ın liderleri, geçtiğimiz yaz ABD'ye giderek Washington'da temaslarda bulunmuşlardı.
İranlı yetkili,
Saddam döneminin sonlarına doğru Irak'taki terörist grupların Irak'tan kaçma planları yaptığını; ancak
ülkenin ABD tarafından işgaliyle yeniden güçlenmeye başladıklarını ve yeni yapılanmaya gittiklerini savundu.
ABD'nin, bölgenin güvenliğinden en çok mesul olan ülke olduğunu kaydeden Hüseyni, "ABD, bu terörist güçlerin kendini göstermesine fırsat vermemeli, himaye söz konusu olmamalı" diye konuştu.
SORUNA MALİ BOYUTU DÜŞÜK BİR ÇÖZÜM BULUNMALI
Hüseyni, "
Kuzey Irak'taki terörist grupların yaptığı tahrikçi girişmeleri çok önceden takibimiz altındaydı. Çünkü hem İran, hem Irak hem de Türkiye terör konusunda çok zarar gördü ve kurban verdi. Bu konu ortak sorunumuzdur. Bu doğrultuda mantıksal bir çözüme ulaşana kadar tüm yolları denememiz gerekiyor ve ele alıp gereken araştırmaya yapmamız gerekiyor. Mantıksal çözüm de mali boyutu düşük olan bir çözümdür. Diplomasi yolları denenerek barışçıl ve ortak işbirliği ile etkili bir çözüme gitmemiz mümkündür." dedi.
Barışçıl ve diplomatik çözümlerden faydalanılması gerektiğini kaydeden Hüseyni, "Bu sorun ortak bir sorun ve ilgili ülkeler arasındaki bir güvenlik komitesi oluşturulması gerekiyor. Bu güvenlik komitesi tüm konuları ele alıp, gündeme getirerek en doğru çözümü ortaya koyacaktır. Önemli olan bu ülkelerin istişare yapıp en iyi yolu seçmeleridir. Biraz önce işaret ettiğim temeldeki sorunlar gerektiği şekilde gerçekten araştırılmalıdır" diye kaydetti.
Türk ordusunun olası
sınır ötesi operasyonuna İran'daki Şiilerin nasıl tepki vereceği sorusuna ise Hüseyni, "Irak
toprak bütünlüğü, ulusal çıkarları ve güvenliği ülkedeki tüm grupların ilgi alanındadır. Şii grupların nasıl bir tutum sergileyeceği konusunda ben bir şey söyleyemem." dedi.
İran ve Türkiye makamları arasında terörist gruplarla savaş hakkında değişik alanlarda istişareler yapılmakta ve bunların halen devam etmekte olduğunu kaydeden Hüseyni, hedefin en iyi çözümü bulmak olduğunu dile getirdi.
Hüseyni, bir basın mensubun "
Amerika bölgede faal durumdayken kurulacak güvenlik komitesi işleyecek mi?" şeklindeki sorusuna ise şöyle cevap verdi: "Türkiye ile zaten yakın ilişkilerde bulunmaktayız. Irak'la da böyle bir ilişki kurulursa sanıyorum ki böyle bir komitenin oluşumuyla, bölgesel veya çok yönlü işbirliği sayesinde sorunlar bölgesel olarak ele alınıp gereken çözümler üretilebilir. Şu anda Irak'taki koşullar işgalci güçlerin mevcudiyetiyle bağdaştırıldığı zaman pek uygun bir koşula sahip değil. Bu gibi durumlarda, bizim terörist gruplara olan tutumuzu değiştirmemiz gerekiyor."
CİHAN