Gazete, Viyana'daki Uluslararası
Atom Enerjisi Kurumu (
UAEK) müfettişlerinin açıklamalarına dayanarak verdiği haberde,
İran'ın,
rapor etmediği 209 kiloluk fazla
uranyumu olduğunun ortaya çıktığını ve İran'ın, ilk kez elinde bulunan 1 tondan fazla az zenginleştirilmiş uranyumun (1010 kilo)
atom bombası yapımını mümkün kıldığı görüşünü ortaya attı.
New York Times, Viyana'dan adının açıklanmasını istemeyen kıdemli bir BM yetkilisinin, ''İran'ın atom bombası yapabilmesinin mümkün olduğunu, ancak bunun için elindeki az zenginleştirilmiş uranyumu daha fazla zenginleştirilmesi gerektiğini'' belirttiğini, ancak müfettişlerin İran'ın bu yönde
hazırlık yaptığı konusunda bir işaret görmediklerini de bildirdi.
Haberde, İran'ın, elindeki zenginleştirilmiş uranyum miktarını az gösterdiği ve UAEK müfettişlerinin İran'ın kendilerine rapor ettiği miktarın 3'te 1 oranında (209 kilo) daha fazlasına sahip olduğunu bulduklarını yazdı.
Gazetenin haberinde, sözkonusu yeni bulunan ''az zenginleştirilmiş uranyumun'', İran'ın Natanz'daki tesislerinde yapılan incelemelerde ortaya çıktığı kaydedildi.
Bağımsız nükleer
silah uzmanlarının bu yeni haber karşısında hayrete düştüklerini yazan
gazete, UEAK raporunun siyasal etkisinin şu an ne olacağının bilinmediğini, ancak bu gelişmenin ABD'deki
Barack Obama yönetimi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Obama'nın, İran ile nükleer programıyla ilgili olarak doğrudan görüşmelere başlayabileceği mesajını verdiğini hatırlatan gazetede, müzakerelere başlama sürecinin aylar alabileceği, ancak UAEK raporunda, İran'ın uranyum zenginleştirme konusunda hızlı davrandığı yönünde görüş bildirildiği ifade edildi.
Haberde, Obama yönetiminden bir yetkilinin ise İran'ın kimsenin bilmediği başka uranyum zenginleştirme tesislerinin olmasından korkulduğunu ifade ettiği de belirtildi.
ABD: RAPOR ENDİŞE VERİCİ
ABD, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran ile ilgili yeni raporunun endişe verici olduğunu bildirdi.
Beyaz Saray Sözcüsü
Robert Gibbs, düzenlediği basın toplantısında raporu, İran'ın uluslararası yükümlülükleri yerine getirmemeyi sürdürmesi nedeniyle bu
ülke için yitirilen bir diğer fırsat olarak değerlendirdi.
Gibbs, yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmemesi nedeniyle uluslararası toplumun, İran'ın nükleer programının, barışçıl bir yapıya sahip olduğuna inanmayacağını kaydetti.
UAEK Başkanı
Muhammed El Baradei, raporda İran'ın beyan ettiği nükleer malzemenin farklı amaçlar için kullanılmasında bir sapma olmadığının doğrulandığını belirterek, ''Hem UAEK hem de BM
Güvenlik Konseyi'nin çağrılarına karşın İran yönetiminin nükleer tesislerinde ani denetimleri öngören ek protokolü uygulamamakta ısrar ettiğini'' ifade etmişti.
İran'ın, UAEK'nın çağrılarına karşın ''şeffaflık gereği olan bilgiyi vermeyi reddettiğine'' işaret eden El Baredei, ''İran'ın, şeffaf işbirliğini reddetmesinin, nükleer programının askeri amaçlı olduğu yolundaki kaygıları gidermeye yetmediğini'' kaydetmişti.