Ülkede hükümet kurma çalışmaları, bazı önemli görevlere kimin getirileceği konusunda Şiîler ve Sünnîler arasında çıkan anlaşmazlık nedeniyle tıkanmıştı.
Irak'ta seçimlerin yapılmasının üzerinden beş ayı aşkın zaman geçti. Bu sürenin büyük bir bölümü ise, farklı gruplar arasındaki çekişmelerle geçti.
Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Nuri el Malikî'nin yeni bakanlar kurulu listesinin yarın açıklanması bekleniyor.
Taraflar arasındaki bazı görüş ayrılıkları giderilmiş gibi görünse de içişleri ve
savunma bakanları gibi hassas görevlere kimlerin getirileceğinin daha sonra belirleneceği ifade ediliyor.
El-Malikî'ye yakın kaynaklar, Şiî politikacının bir süre için içişleri bakanlığı görevini de üstleneceğini, bir başbakan yardımcısının da savunma bakanlığı görevini yürüteceğini belirtiyorlar.
Herkes, Irak'taki yeni hükümetin başarısının, güvenlik sorunlarıyla başa çıkabilmesine bağlı olduğunu biliyor. Bu nedenle, içişler ve savunma
bakanlıkları en hassas konumda olan görevler. Taraflar arasında bu iki bakanlık konusundaki tartışmaların uzamasının bir nedeni de bu.
Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesi ardından kurulacak olan ilk kalıcı hükümet olmasının yanısıra el-Malikî hükümeti, siyasî süreci boykot eden Sünnî grupları da bünyesine alan ilk hükümet olma özelliğini taşıyor.
Bu grupların hükümete dahil olmasının, silahlı direniş sürdüren diğer Sünnî grupların çatışmalara son vermesi umuluyor.