İngiltere'nin
Ankara Büyükelçisi Nick Baird, diplomat atanmasını
Milliyet'e anlattı, 'yeşil' önerilerde bulundu
İklim değişikliği sorununu temel dış
politika hedefleri arasına alan İngiltere, atmosfere salınan karbon gazı oranlarında hızlı artış gözlenen
ülkelerin başında yer alan
Türkiye'ye, iklim değişikliğiyle mücadele için çalışacak özel bir diplomat atadı. İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird, ülkesinin iklim değişikliği konusuna verdiği önemi ve büyükelçiliğe bu alanda çalışacak bir diplomat atanmasını Milliyet'e anlattı:
İSTANBUL TEHLİKEDE: AB,
Irak gibi güncel konular arasında fazla önemsenmiyor, ama iklim değişikliği aslında dünyamızı tehdit eden sorunların başında geliyor. Hızla mücadele etmezsek, dünyada sıcaklık 2035'te yüzde 2, bu yüzyılın sonunda da yüzde 5 artacak. Ortaya çıkacak kuraklık açlığa, buzulların erimesi ise
New York,
İstanbul ve
İzmir gibi kıyı şehirlerinde su
baskınlarına neden olacak. Türkiye'de artan
orman yangınları ile Batman'da yaşanan
sel felaketi de iklim değişikliğinin bir sonucu.
STRATEJİK HEDEF YAPTIK:
İklim değişikliği, küresel mücadele gerektiriyor. İngiltere'deki gelecek kuşaklar Türkiye'deki kirlilikten, buradaki çocuklar da İngiltere'nin karbon oranlarından doğrudan etkilenecek.
Dışişleri Bakanımız Margaret Beckett eski çevre bakanı olduğu için, İngiltere'nin 10 stratejik
dış politika hedefi arasına iklim değişikliğiyle mücadeleyi de koydurdu. Gelişmekte olan ülkelerde hükümetler,
iş dünyası ve
halkla
işbirliği yaparak mücadele etmeyi amaçlıyoruz.
ÇEVRE İÇİN YENİ DİPLOMAT: Atmosfere saldığı karbon oranında gösterdiği hızlı artışla dünyanın 20. ülkesi olan Türkiye ile de işbirliği yapmak arzusundayız. İsteğimle, büyükelçiliğimize iklim değişikliği ve enerji konularıyla ilgilenecek bir diplomat atandı.
Hükümet ve özel sektörle, Türkiye'nin
kalkınma hızını etkilemeden nasıl daha çevreci bir ülke olabileceği konusunda yakın işbirliği yapacak.
PEPE'Yi DESTEKLEYECEĞİZ: İklim değişikliğinin olumsuz sonuçları tarımı, turizmi, ekonomiyi etkileyeceği için, bu konuda adım atmak Türkiye'nin lehine. AB sürecinde önemli bir yükümlülük durumuna gelecek.
Çevre ve
Orman Bakanı Osman Pepe'nin karbon oranlarını azaltma kararlılığından memnunuz. Kendisini destekleyeceğiz. Hükümeti yeni teknolojiler ve
alternatif enerji kaynakları konusunda bilgilendireceğiz.
HALK BİLGİLENMELİ: Bu diplomatın bir görevi de Türk halkının bilgilenmesini sağlamak olacak. Özellikle gençlerin bilgilenerek yönetimlere iklim değişikliğini önleyecek kararları hızla almaları için demokratik baskı kurması gerekir. Bu kapsamda çevre konusunda gösterdiği duyarlılıkla Milliyet halkın bilinçlenmesi konusunda çok önemli bir
kamu hizmeti üstleniyor.
Elçiliğin çöpü geri dönüştürülüyor
Çöplerin geri dönüştürülebilir ve dönüştürülemez olarak ikiyi ayrılmasının karbon salınımını düşüren bir yöntem olduğunu belirten Baird, İngiltere Büyükelçiliği'nde bu amaçla kurulan çöp merkezini de Milliyet'e gösterdi. Baird,
büyükelçilik bahçesinden toplanan bahçe atıklarıyla elçiliğin geri dönüştürülebilir çöplerinin yakılmayarak yeniden büyükelçilik bahçesine gömüldüğünü anlattı.
İşinize bisikletle gidin
İklim değişikliğiyle mücadele sadece hükümetlerin ya da şirketlerin sorunu değil. Karbon kökenli
enerji kaynaklarının tüketimi konusunda her birey günlük davranışlarında değişikliğe giderse, atmosfere Türkiye'den salınan karbon gazı oranlarının düşürülmesinde gözle görülür bir ilerleme sağlanabilir. Kendi yaşamımda uyguladığım adımları Türk halkına da öneririm:
Az
araba kullanın, işe bisikletle ya da yürüyerek gidin.
Otomobile biniyorsanız, mutlaka başkalarını da taşıyın.
Evinizin iyi yalıtımına özen gösterin.
Ev ve işyerlerinizi güneş enerjisiyle ısıtın.
Geri dönüştürülebilir çöplerle diğerlerini ayrı işleme tabi tutun
Daha az benzin kullanan hibrid araçlar kullanın
MİLLİYET