Zonguldak'ın üç mil açığındaki batıkların yerini sualtı araştırmaları yapan gemi mühendisi
Selçuk Kolay tespit etti. Kolay, elde ettiği bulguları bu hafta İngiltere'nin Plymouth Limanı'nda yapılacak gemi batıklarıyla ilgili konferansta sunacak. The Sunday
Telegraph gazetesinin haberine göre Türk araştırmacı, batıkların yerini
Alman arşivlerini inceleyerek, hayatta olan mürettebatla görüşerek belirledi. Sonar çalışmalarıyla da
denizaltıları görüntüledi. Söz konusu kayıp filonun hikâyesi 2. Dünya
Savaşı'na uzanıyor. Romanya'nın Köstence Limanı'ndan
Karadeniz'e açılan 6 Alman denizaltısı iki yıl boyunca onlarca Rus gemisini batırırken, kendileri de üç denizaltı kaybetti. 1944'te Romanya'nın taraf değiştirip Almanya'ya savaş ilanı üzerine filo Karadeniz'de sıkıştı. Türkiye'nin Boğazlardan geçişine izin vermediği gemileri ise kaptanları batırdı.
Denizaltıları deniz musluklarını açarak batıran Almanlar, karaya çıktıklarında ise Türk yetkililer tarafından gözaltına alındı. U-19, U-20 ve U-23 tipindeki üç denizaltı, Türkiye'nin Karadeniz sahillerinde sulara gömülmüş vaziyette bekliyor. Selçuk Kolay, denizaltıların Zonguldak ve Ağva'nın üç mil açığında olduğu bilgisini verdi.
İngiliz gazetesine konuşan Kolay, söz konusu denizaltılara ilişkin olarak, "Savaşın en az bilinen olaylarından biri; ancak en ilginçlerinden biri." şeklinde konuşuyor. Konuyu değerlendiren İngiliz Sualtı
Arkeoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Mike Williams ise, "Bu önemli bir buluştur, çünkü denizaltılar, deniz muslukları açılarak batırıldığı için tam olarak, kapatılan bir tüp gibi eksiksiz olmalı." ifadelerini kullandı.
ZAMAN